Un spion rus a încercat să se infiltreze în Curtea Penală Internațională de la Haga

  • 25 Martie 11:30
Un spion rus a încercat să se infiltreze în Curtea Penală Internațională de la Haga

Un spion rus care a încercat să se infiltreze în Curtea Penală Internațională vara trecută, cu scopul de a avea acces la anchetele privind crimele de război comise de ruși în Ucraina, a fost inculpat vineri, 24 martie, pentru spionaj în Statele Unite, unde este acuzat că a trăit sub o identitate falsă timp de doi ani, informează Agerpres.

Serghei Cerkasov, de 37 de ani, "a lucrat ca agent ilegal al serviciilor ruse de informații sub pseudonimul brazilian Victor Muller Ferreira", potrivit unui comunicat al procurorului federal din Washington.

Potrivit rechizitoriului, el a început să opereze sub această identitate în Brazilia în 2010. Cinci ani mai târziu, el a depus o cerere de înscriere sub acest nume la o universitate din Washington.

După ce a fost acceptat la această instituție, a intrat în Statele Unite în 2018 cu o viză de student. Până în 2020, a trăit sub această acoperire, făcând studii în relații internaționale, în timp ce culegea "informații despre americani pe care le-a transmis serviciilor ruse", a precizat biroul procurorului Matthew Graves.

După ce a părăsit Statele Unite în mai 2020, el a continuat să se folosească de contactele sale universitare pentru a obține informații despre politica externă americană.

În aprilie 2022, el a încercat să intre ca stagiar la Curtea Penală Internațională (CPI), cu sediul la Haga, în Țările de Jos, și să participe la anchetele privind acuzațiile de crime de război în Ucraina vizând Rusia.

Serviciile secrete olandeze l-au demascat și i-au refuzat intrarea pe teritoriul olandez. Trimis înapoi în Brazilia, el a fost arestat acolo pentru fraudă și condamnat în iulie la 15 ani de închisoare. Potrivit documentelor judiciare, Moscova a cerut extrădarea lui, acuzându-l de trafic de droguri care datează din 2011 și 2013.

Curtea Penală Internațională (CPI) a emis, săptămâna trecută, un mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin, pe care îl acuză de comiterea de crime de război în Ucraina. CPI a emis mandatul pentru arestarea lui Putin pentru suspiciuni de deportare ilegală a copiilor ucraineni și transferul ilegal de oameni de pe teritoriul Ucrainei spre cel al Rusiei.


Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
29,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:6,69 m/s
Sun
20
Mon
16
Tue
16
Wed
18
Thu
20
Arhivă Radio Chișinău