Un spectacol de un dramaturg italian va avea loc la Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale”

  • 08 Octombrie 2020 19:24
Un spectacol de un dramaturg italian va avea loc la Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale”
Sursă foto: Teatrul ”Satiricus I.L. Caragiale”

Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale” readuce în scenă sâmbătă, 10 octombrie, la ora 18.30, spectacolul ”Hoțul” de dramaturgul italian Dario Fo, laureat al Premiului Nobel, în regia lui Alexandru Cozub, informează MOLDPRES.

Premiera spectacolului a avut loc pe 6 noiembrie 2015. Traducerea și adaptarea – Ion Diviza, maestru în artă, decorul – Iurie Matei, Artist al Poporului, costumele – Ecaterina Mihalache, selecție muzicală – Alexandru Târșu, precizează sursa citată.

Potrivit directorului instituției, Alexandru Grecu, un hoț intră noaptea într-un apartament bogat. El este atât de sigur că proprietarii și-au părăsit cuibușorul pentru mult timp, încât operează printre obiectele de lux aflate în locuință fără grabă, foarte lejer, reușind chiar, pe parcurs, să se certe cu soția sa la telefon. Locuința pe care și-a propus să o prade el o numește, cu nonșalanță și umor, "locul său de muncă". Însă iată că proprietarii apartamentului, ambii implicați în relații de amor extraconjugale, intenționează să folosească în noaptea respectivă, în secret unul față de altul, acest cuibușor de nebunii rămas gol, pentru întâlnirile lor amoroase. 

Astfel, continuând tradiția spectacolelor de teatru gen Incantesimo sau Pasiuni în stil italian, autorii spectacolului invită spectatorii să devină martorii și complicii celor mai incredibile situații. Acțiunea precipitată, intriga surprinzătoare, umorul spumos, ce se degajă din replicile personajelor, foarte vii și bine individualizate, le permit actorilor să joace cu cea mai mare poftă, să improvizeze, să-și demonstreze din plin măiestria, iar publicului - să se distreze la maxim! 

Din distribuție fac parte: Arcadie Răcilă (Hoțul), Natalia Caraman, Elena Oleinic (Soția hoțului), Vasile Cașu (Bărbatul), Irina Rusu (Femeia), Lilia Cazacu (Ana), Igor Mitreanu și Ion Grosu (Antonio). 

Dario Fo (născut la 24 martie 1926 în Sangiano, Italia  - decedat la 13 octombrie 2016 la Milano, Italia) a fost un scriitor, scenograf, dramaturg, pictor, actor și regizor italian, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în anul 1997. Este faimos atât pentru textele teatrale de satiră politică și socială, cât și pentru implicarea în viața politică. Fo, ca actor, regizor, scenograf, dramaturg, costumier, impresar al propriei companii teatrale (dar și ca pictor) este cu siguranță un om de teatru complet. Într-un interviu acordat în 1962 declara cu ironie: "Autorii neagă că aș fi un autor. Actorii neagă că aș fi un actor. Autorii îmi spun: tu ești un actor care face pe autorul. Actorii îmi spun: tu ești un autor care face pe actorul. Nici unii nu mă vor în propria categorie. Doar scenografii mă tolerează".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău