Un spectacol bazat pe textele dramaturgilor ucraineni va avea loc la Teatrul ”Alexei Mateevici”

  • 28 Septembrie 2022 12:03
Un spectacol bazat pe textele dramaturgilor ucraineni va avea loc la Teatrul ”Alexei Mateevici”

La Teatrul ”Alexei Mateevici” va avea loc joi, 29 septembrie, la ora 18.00, spectacolul ”Să le spunem pe nume”, bazat pe textele dramaturgilor ucraineni Liudmila Timoșenko, Natalia Blok, Oksana Savcenko, Irina Gareț, Tetiana Kițenko și Andrii Bondarenko, în regia Luminiței Țâcu, informează MOLDPRES.

Potrivit Luminiței Țâcu, spectacolul este un act de solidaritate cu poporul ucrainean și cu artiștii din Ucraina. ”Acest spectacol este cuvântul nostru ferm împotriva războiului, este vocea prin care transmitem gândurile și durerea cu care empatizăm și pe care le împărtășim. Acest act de solidaritate face parte din campania Artiști Români pentru Artiști Ucraineni, inițiată de Uniunea Teatrală din România”, a precizat sursa citată. Spectacolul este bazat pe textele: „Tara mea” de L. Timoșenko, „Copiii noștri” de N. Blok, „Vreau acasă” de O. Savcenko „Plantăm un măr” de I. Gareț, „Să le spunem pe nume” de T. Kițenko și „Sindromul supraviețuitorului” de A. Bondarenko. Din distribuție fac parte actorii Elena Frunze-Hatman, Nina Lefter, Olesea Sveclă, Ludmila Botnaru, Mihaela Chiu și Victor Untilă.

În aceeași zi, la 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” readuce în scenă spectacolul „Capcana” după „Fuga” de Mihail Bulgakov, în regia lui Petru Hadârcă. Ideea spectacolului, a afirmat regizorul Petru Hadârcă, a apărut în contextul discuțiilor despre cultura rusă și despre responsabilitatea autorilor și impactul operelor create asupra mentalităților și asupra formării opiniei sociale, discuții generate de războiul din Ucraina. ”Consider că nu interzicerea, ci, dimpotrivă, lectura, re-lectura, însoțite de analize la rece, de discuții și reflexie pe detalii ne-ar ajuta să înțelegem ce se întâmplă astăzi și, poate, am înțelege de ce s-a ajuns din nou la confruntarea dintre două lumi, dintre două modele atât de diferite de organizare a vieții și societății. Pentru un exercițiu de acest fel am ales soarta și opera lui Mihail Bulgakov”, a specificat regizorul. Din distribuție fac parte actorii Alexandru Leancă, Diana Decuseară, Alexandru Pleșca, Corina Rotaru, Emil Gaju, Angela Ciobanu, Ion Mocanu, Anatol Durbală, Petru Oistric, Dan Melnic ș.a.

Tot joi, la 19.00, Teatrul ”Geneza Art” își așteaptă publicul la spectacolul ”Sonata Lunii”, inspirat din filmul „Dineu cu vecinii de sus” și adaptat pe scena de teatru de către regizoarea Daniela Burlaca. Potrivit organizatorilor, este o poveste cu patru personaje multiplicate, care reprezintă vecinii de jos și de sus. Vecinii de jos sunt împreună de mulți ani. Abia dacă se mai privesc, iar certurile au devenit o constantă în relația lor. Într-o seară de vineri, vecinii de sus, puțin mai tineri decât ei, vor veni în ospeție. Ce nu știu gazdele este că această seară se va transforma pe neașteptate într-o orchestră de emoții neacordate. Muzică clasică, teme picante, situații provocatoare care pun în evidență problema cuplului de la relația de dragoste până la experiența în sex. O comedie 18+ care te va ține pe val.

Mâine, 28 septembrie, la 18.00, la Sala cu Orgă va avea loc serata de creație a compozitorului Vlad Burlea, la 65 de ani de la naștere. Vor participa: Orchestra Națională de Cameră, Corul Național de Cameră, dirijor – Vladimir Andrieș, soliști vocali și instrumentiști. Intrarea este liberă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău