Un sondaj telefonic, similar celor de tip exit-poll, va fi organizat la alegerile prezidențiale

  • 28 Octombrie 2020 13:49
Un sondaj telefonic, similar celor de tip exit-poll, va fi organizat la alegerile prezidențiale

Un sondaj telefonic în ziua alegerilor, similar celor de tip exit-poll, va fi organizat duminică în Republica Moldova de câteva organizații neguvernamentale și o companie sociologică. Autorii susțin că intenționează prin acest exercițiu să împiedice tentativele de manipulare a rezultatelor scrutinului. 

Este pentru prima dată în Republica Moldova când va fi realizat un asemenea tip de sondaj. Acesta este similar celor deja cunoscute - de tip exit-poll, dar va fi realizat telefonic, din cauza situației pandemice. Organizatorii speră să contacteze în ziua votului câteva mii de alegători, pe care îi vor ruga să răspundă pentru cine au votat și la câteva întrebări suplimentare precum vârsta, regiunea geografică în care locuiesc, limba vorbită. Sondajul nu va dura mai mult de două minute. Intervievarea va începe la ora 12.00 și va dura până la 21.30. Operatorii vor apela atât la numere de telefon mobil, cât și la cele staționare.

Rolul unor astfel de sondaje de tip exit-poll este de a verifica rezultatele alegerilor anunțate de autorități, a precizat reprezentantul companiei sociologice care va realiza cercetarea.

Directorul executiv al Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie, a accentuat că scopul acestui sondaj este de a împiedica tentativele de fraudare a alegerilor de către Federația Rusă.

Totodată, directorul organizației „WatchDog”, Valeriu Pașa, a menționat că sondajul nu este organizat în favoarea sau defavoarea vreunui concurent electoral.

Sondajul este finanțat de organizația European Endowment for Democracy și de Ambasada Olandei. Organizatorii susțin că vor anunța rezultatele preliminare imediat după închiderea secțiilor de votare la ora 21.00, iar rezultatele finale - o oră mai târziu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău