Un soldat rus care și-a mărturisit public crimele comise în Ucraina, condamnat în Rusia pentru ”fake news”

  • 16 Martie 2023 17:46
Un soldat rus care și-a mărturisit public crimele comise în Ucraina, condamnat în Rusia pentru ”fake news”

Un soldat rus, care a mărturisit că a comis crime de război în Ucraina, a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu suspendare de către un tribunal din Habarovsk (Orientul Îndepărtat rus), dar nu pentru atrocitățile comise, ci pentru răspândire de ”informații false”, relatează DPA, preluată de Agerpres.

Despre judecarea acestuia a comunicat Organizația rusă pentru Drepturile Civile OVD-Info, care citează o rubrică corespunzătoare din registrul tribunalului militar din Habarovsk.

Defăimarea imaginii armatei constituie o infracțiune penală în Rusia. Moscova neagă comiterea de crime de război de armata rusă în cursul invaziei sale sângeroase în Ucraina.

Current Time, un proiect media creat de Biroul Radio Europa Liberă de la Praga și Vocea Americii, relatează că este vorba de caporalul Daniil Frolkin, de 21 de ani, din cadrul Brigăzii a 64-a motorizate ruse.

"Eu, Frolkin Daniil Andreievici, caporal în Unitatea 51460, mărturisesc toate crimele pe care le-am comis la Andreievka: împușcarea și jefuirea populației civile, confiscarea telefoanelor mobile de la localnici și faptul că întregul nostru comandament nu dă doi bani pe infanteria noastră care luptă în prima linie", afirmase acesta într-un interviu acordat în vară portalului independent rusesc de investigație Vajnîie Istorii (Istorii importante), citat de Current Time în pagina sa electronică.

În acest interviu, Frolkin recunoaște că a împușcat un civil în apropierea capitalei ucrainene Kiev la începutul războiului declanșat de Rusia la 24 februarie.

"Da, am împușcat un civil acolo, el transmitea coordonatele coloanelor noastre, din această cauză băieții noștri au fost uciși. I-am spus: 'Mergi înainte.' El a făcut câțiva pași. Apoi i-am ordonat: 'Îngenunchează!' Și i-am tras un glonț în cap", mărturisește Frolkin în înregistrarea video cu interviul postată de Vajnîie istorii pe site-ul său.

După întoarcerea acasă, soldatul și-a acuzat superiorii de faptul că i-au dat ordin să ucidă și să jefuiască în Ucraina, potrivit jurnalistul care a realizat interviul.

Conform anchetei Vajnîie Istorii, supraviețuitorii ucraineni din localitatea Andriivka l-au identificat ulterior pe acest soldat ca fiind unul dintre autorii care au comis crime în localitatea lor. Anchetatorii ucraineni au stabilit că civilul ucis de Frolkin se numește Ruslan Iaremciuk, conform Current Time.

La data publicării interviului de Vajnîi Istorii, Frolkin părăsise deja forțele armate ruse. Nu este clar unde se află el în prezent, notează DPA.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău