Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chișinău

  • 22 Ianuarie 2020 10:47
Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chișinău

Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice – EMIS - va fi lansat în Chișinău. Sistemul va fi dezvoltat cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Orașe verzi durabile pentru Moldova”, finanțat de Facilitatea Globală de Mediu (GEF).

EMIS permite monitorizarea continuă, de la distanță, a consumului de apă, precum și de energie electrică și termică. Sistemul inteligent generează alerte în cazul consumurilor peste normă de resurse energetice și permite intervenția rapidă în caz de avarii sau de consum fraudulos de energie. EMIS dezvoltă de asemenea rapoarte statistice despre consumul real de energie pe perioade concrete.

Pentru început, EMIS va fi lansat într-un număr restrâns de instituții cu menire socială din Chișinău: școli, grădinițe, spitale, pentru ca ulterior să fie extins la nivel urban. Instituțiile vor fi selectate în echipă cu autoritățile publice locale din Chișinău. În clădirile selectate urmează a fi instalate contoare smart care vor transmite continuu date despre consumul de energie pe platforma web www.emis.md. Accesul la date va fi stratificat și posibil în bază de înregistrare.

EMIS a fost dezvoltat și lansat de PNUD în Croația în 2006 și este replicat în prezent în peste 13.000 de clădiri publice din țară. Ulterior, modelul EMIS a fost replicat și în Bosnia, Herțegovina, Serbia. Un grup de dezvoltatori ai sistemului EMIS din Serbia se află într-o vizită de lucru în Republica Moldova. Pe 22 ianuarie, experții vor avea întrevederi cu conducerea Primăriei mun. Chișinău, reprezentanți ai Ministerului Economiei și Infrastructurii, PNUD Moldova. Pe 23 ianuarie, experții vor prezenta managerilor energetici din toată țara modul de funcționare al sistemului EMIS, experiența și rezultatele implementării acestuia în Serbia.  Sesiunea de instruire a managerilor energetici va avea loc la Agenția pentru Eficiență Energetică începând cu ora 10.00.

Proiectul „Orașe verzi durabile pentru Moldova”, cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordați de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) și 80.000 USD – de PNUD Moldova.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău