Un sistem de inteligență artificială a „bătut” 15 dintre cei mai buni doctori la identificarea afecțiunilor medicale grave

  • 04 Iulie 2018 16:28
Un sistem de inteligență artificială a „bătut” 15 dintre cei mai buni doctori la identificarea afecțiunilor medicale grave

Descoperirea timpurie și corectă a afecțiunilor medicale pe baza imaginilor generate de computerul tomograf este una dintre cele mai dificile sarcini pentru un medic, experiența cumulată în zeci de ani de activitate putând urgenta cu săptămâni sau chiar luni începerea tratamentului pentru o boală gravă.

Profitând de inovațiile apărute în domeniul tehnologiilor de inteligență artificială, un institut numit Centrul de Cercetare în Inteligență Artificială pentru Disfuncții Neurologice, cu sediul la Spitalul Tiantan din orașul Beijing, a dezvoltat un computer numit BioMind, capabil să diagnosticheze în mod automat afecțiuni la nivelul creierului pe baza scanărilor tomograf, scrie Go4it.

Testat împotriva unei echipe formate din 15 medici chinezi înalt calificați, BioMind a reușit diagnosticarea corectă a tumorilor cerebrale cu o precizie de 87%, având nevoie de numai 15 minute pentru a parcurge cele 225 cazuri de studiu, față de pe 30 minute în cazul echipei de medici. Spre comparație, profesioniștii în medicină au reușit obținerea unui diagnostic corect în doar 66% din cazuri.

Un alt caz de studiu a fost prezicerea expansiunii hematoamelor cerebrale, diferența dintre BioMind și echipa de doctori fiind de 83% la 63%.

Cercetătorii au „antrenat” sistemul BioMind folosind drept exemple zeci de miii de imagini tomograf din arhiva spitalului Tiantan.

Rezultatul categoric în favoarea sistemului BioMind ar putea promova acceptarea la scară largă a tehnologiilor de inteligență artificială în desfășurarea actului medical, asistând personalul medical cu servicii automate diagnosticare a afecțiunilor.   

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău