Un șir de amendamente la Legea cetățeniei, un potențial pericol pentru securitatea R.Moldova

  • 25 Mai 2018 14:41
Un șir de amendamente la Legea cetățeniei, un potențial pericol pentru securitatea R.Moldova

Securitatea Republicii Moldova este supusă unor noi pericole dacă vor fi votate un șir de amendamente la Legea cetățeniei, care facilitează dobândirea acesteia de către străini în schimbul unor sume de bani, atenționează deputați și reprezentanți ai societății civile. Potrivit amendamentelor propuse de deputatul Partidului Democrat Eugen Nichiforciuc, se prevede posibilitatea majorării de câteva ori a numărului de cetățenii dobândite de persoane străine care vor investi în Republica Moldova. 

Amendamentele respective au provocat joi, 24 mai, scandal la ședința Parlamentului. Este vorba de amendamente la Legea cetățeniei propuse de Eugen Nichiforciuc la un proiect mai vechi de modificare doar a Legii privind actele de identitate. Printre propunerile deputatului democrat figurează și inițiativa ca străinii care dobândesc cetățenia în urma investițiilor efectuate în Republica Moldova să nu fie obligați să învețe limba oficială și Constituția, așa cum o fac ceilalți solicitanți. O altă modificare ține de posibilitatea de majorare a numărului de cetățenii acordate pentru investitori și familiile acestora. De asemenea, se propune ca în decretele șefului statului prin care va fi acordată cetățenia acestor persoane să nu fie indicat și numele acestora.

Proiectul a fost contestat joi, 25 mai, în Parlament de deputatul liberal Roman Boțan, care, în semn de protest a demisionat din funcția de președinte al Comisiei pentru securitatea națională, apărare și ordine publică. Toate aceste prevederi reprezintă un risc sporit pentru securitatea statului și de corupție, așa cum a constatat și Centrul Național Anticorupție, a subliniat Roman Boțan:

„Părerea mea personală este că reprezintă riscuri de securitate pe termen lung. Să nu uităm că aceste persoane care nu mai sunt 5.000 dar pot fi cu mult mai multe imediat ce primesc cetățenia obțin și drepturi politice și drepturi aferente proprietății. Să nu uităm că noi trăim într-o zonă în care avem un conflict înghețat și există o zonă ocupată de Federația Rusă în raioanele de Est, să nu uităm că avem la hotare un alt stat – Ucraina, cu un conflict armat pe teritoriul său.”

Radio Chișinău a solicitat și opinia autorului Eugen Nichiforciuc. Acesta spus că este ocupat, dar, ulterior, nu a mai răspuns la telefon. În nota de argumentare a amendamentelor, el menționează că acestea sunt propuse pentru a realiza cu succes programul de stat de acordare a cetățeniei Republicii Moldova investitorilor străini.

Temerile lui Roman Boțan referitoare la riscurile pe care le-ar comporta adoptarea amendamentelor sunt împărtășite și de juristul Ion Guzun de la Centrul de Resurse Juridice.

„Republica Moldova este o țară de tranzit pentru spălarea banilor și alte infracțiuni economice. Eu cred că este o sarcină mare pentru noi, ne expunem în mod nejustificat securitatea statutului la aceste prevederi, sau, cel puțin până la moment, nu am văzut o justificare.”

Amintim că la sfârșitul anului 2016 Parlamentul a votat modificări la Legea cetățeniei ce permit străinilor să obțină cetățenia Republicii Moldova în schimbul unor investiții. Astfel, străinii pot obține cetățenia moldovenească dacă vor contribui cu cel puțin 100 de mii de euro în Fondul de dezvoltare durabilă sau vor investi 250 de mii de euro, în domeniile de dezvoltare strategică.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Nori împrăștiați
Umiditate:90 %
Vint:3,6 m/s
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Thu
12
Arhivă Radio Chișinău