Un „selfie'' cu Terra, transmis de prima sondă lunară israeliană

  • 06 Martie 2019 17:17
Un „selfie'' cu Terra, transmis de prima sondă lunară israeliană

Prima sondă spațială israeliană lansată în luna februarie spre Lună a transmis primul său ''selfie'' cu Pământul, realizat de la o distanță de 37.600 de km de Terra, au anunțat marți reprezentanții acestei misiuni, potrivit AFP.

Fotografia realizată de sondă, care înfățișează o parte din vehiculul spațial și imaginea Terrei în plan îndepărtat, a fost transmisă către turnul de control din Yehud, în centrul Israelului, au precizat principalii organizatori ai misiunii selenare, SpaceIL și Israel Aerospace Industries.

Denumită Beresheet (''geneză'', în limba ebraică), sonda a fost lansată în data de 22 februarie, de la baza americană Cap Canaveral din Florida.

Vehiculul, care cântărește 585 kilograme, a fost lansat în spațiu cu ajutorul unei rachete Falcon 9 a companiei americane SpaceX, deținută de antreprenorul Elon Musk.

Sonda urmează să realizeze mai multe orbite eliptice în jurul Pământului înainte să se îndrepte spre Lună. Se preconizează că va ajunge pe satelitul natural al Pământului în data de 11 aprilie.

Rusia, SUA și China sunt singurele state care au trimis misiuni spațiale pe Lună, corp ceresc aflată la 384.000 de km de Terra.

La aproape 50 de ani de la prima aselenizare, satelitul natural al Pământului, care, pentru o perioadă, nu a prezentat interes pentru explorările spațiale, a revenit în centrul atenției. În luna ianuarie, China a trimis o capsulă care să exploreze fața nevăzută a Lunii.

Pentru sonda israeliană, aselenizarea în sine este misiunea principală, deși la bord se află și un instrument științific pentru măsurarea câmpului magnetic selenar.

Vehiculul mai transportă și o capsulă care conține discuri digitale cu desene realizate de copii, cântece și imagini cu simboluri israeliene, amintirile unui supraviețuitor al Holocaustului și o Biblie.

Este prima sondă dezvoltată de o companie privată, SpaceIL, în parteneriat cu societatea aerospațială Israel Aerospace Industries (IAI), una dintre cele mai mari companii israeliene din domeniul apărării.

Sursa: AGERPRES

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
8,85
Cer senin
Umiditate:52 %
Vint:3,6 m/s
Mon
9
Tue
10
Wed
11
Thu
11
Fri
13
Arhivă Radio Chișinău