Un șef de război și un nostalgic al lui Lenin, aleși în Donețk și Lugansk
-
03 Noiembrie 2014 10:39
Un șef de război și un nostalgic al lui Lenin, la conducerea regiunilor rebele din estul Ucrainei, potrivit Agerpres.
Un mecanic de 38 de ani, comandant al unităților rebele și un fost militar de 50 de ani, nostalgic al Uniunii Sovietice, Aleksandr Zaharcenko și Igor Plotnițki, aleși în regiunile Donețk și Lugansk, încarnează din vară chipul separatismului prorus în estul Ucrainei, potrivit AFP.
'Premierul' autoproclamatei 'republici populare' Donețk, Aleksandr Zaharcenko, a fost ales 'președinte' cu peste 81% din voturi, față de 9 %, câte au întrunit fiecare dintre cei doi concurenți ai lui, potrivit unui sondaj realizat la ieșirea din birourile de votare și făcut public de șeful 'comisiei electorale' locale rebele, Roman Liaghin.
Ambiția sa este 'să construiască un nou stat, care să devină legitim după alegeri, și să recupereze teritoriile din est, aflate în prezent sub control ucrainean', potrivit propriei declarații făcute la o întâlnire cu studenții înaintea scrutinului.
Acest fost mecanic și om de afaceri de 38 de ani, care afirmă că și-a vândut întreprinderea pentru a finanța un grup militar rebel, a participat la asaltul separatiștilor asupra sediului administrației regionale din Donețk în 16 aprilie. Acest eveniment, care a stat la originea revoltei împotriva Kievului, a fost urmat de proclamarea independenței 'Republicii Donețk' și de cea a vecinei din Lugansk, iar apoi de lupte soldate deja cu peste 4.000 de morți.
Biografia sa oficială insistă asupra faptului că tatăl său a lucrat ca miner timp de 30 de ani, un punct important în această regiune a Donbasului, unde toată economia se axează pe bazinul minier.
Zaharcenko a fost unul dintre șefii militari din Slaviansk, bastion separatist recucerit în iulie de forțele ucrainene după peste două luni de lupte violente. El nu are totuși notorietatea unor șefi de război ca 'Motorola' sau 'Ghivi', care operează în prezent în zona aeroportului din Donețk și se bucură de o reputație solidă printre rebeli.
El a fost numit 'prim-ministru' în august, când mai mulți cetățeni ruși care ocupau principalele funcții în cadrul 'Republicii Donețk' au fost înlocuiți de personalități locale, într-un proces care marca aparent o cotitură în modul în care Kremlinul înțelegea să vadă ruși implicați oficial în această situație.
Zaharcenko a dezmințit întotdeauna cu cea mai mare vigoare prezența soldaților ruși care ar fi venit să-i ajute pe rebelii din estul Ucrainei: 'Dacă Rusia își trimitea trupele aici, am fi vorbit despre lupte în jurul Kievului sau despre cucerirea Lvivului (în vestul Ucrainei)', răspunde el acestor acuzații repetate ale Kievului, SUA și UE.
În schimb, el și-a exprimat satisfacția pentru prezența a 'mii de voluntari' veniți din Rusia: 'Voluntarii ruși sunt întotdeauna primii care ajută alte popoare în lupta lor pentru libertate și independență: acesta a fost cazul Spaniei, Serbiei și, în prezent, al nostru'.
Zaharcenko a fost unul dintre participanții la negocierile din care au rezultat acordurile de la Minsk din 5 septembrie, soldate cu o încetare a focului și care deschid calea - teoretic - unui proces de pace. ' Noi respectăm tot ce am semnat la Minsk', susține el.
Dar tot el a anunțat că vrea să recucerească cu forța mai multe orașe din estul și sudul Ucrainei, între care marele port Mariupol, aflate în prezent sub control ucrainean. 'Trebuie să recuperăm toate teritoriile care ne aparțin, prin negociere sau în alt mod', a insistat Zaharcenko, afirmând că 'se pregătește de război' și se așteaptă la reluarea 'luptelor de mare intensitate'.
Abia ales, Zaharcenko a criticat Ucraina care 'nu vrea pacea' și 'face un joc dublu'. 'Noi suntem pregătiți pentru un dialog cu ei, dar așteptăm din partea lor o atitudine normală și rezonabilă', a declarat el.
La Lugansk, președintele 'republicii' rebele, Igor Plotnițki, a fost ales cu peste 63 % din voturi. Ca și Zaharcenko, el a făcut față unor contracandidați cvasinecunoscuți.
Acest fost militar masiv de 50 de ani s-a reconvertit în afaceri după destrămarea URSS, iar apoi în apărarea drepturilor consumatorilor. După ce a ocupat postul de 'ministru al apărării' în teritoriul separatist, el a fost numit în fruntea 'Republicii Lugansk' în august, luând locul liderului separatist Valeri Bolotov, rănit într-un atentat.
Plotnițki a fost acuzat de justiția din Kiev că a asigurat transportul în Rusia a pilotului militar ucrainean Nadia Savcenko, capturat de rebeli în cursul luptelor. Ea este acuzată de Moscova că ar fi participat la o operațiune în cursul căreia au murit doi jurnaliști ruși în iunie, în estul Ucrainei.
Foarte atașat de trecutul sovietic și de moștenirea comunistă, ca și cea mai mare parte a responsabililor rebeli, Igor Plotnițki a calificat drept 'genocid moral' demontarea unei statui a lui Lenin la Harkov, mare oraș în estul Ucrainei, rămas sub controlul Kievului.