Un secol de Kalașnikov: Cine a fost omul care a proiectat AK-47, cea mai cunoscută armă de asalt din istorie
-
10 Noiembrie 2019 15:30
Născut la 10 noiembrie 1919, în urmă cu exact 100 de ani, Mihail Kalașnikov a rămas în istoria industriei mondiale de armament drept inventatorul celei mai vândute arme de asalt din lume, până în prezent, AK-47, informează Agerpres.
S-a născut la 10 noiembrie 1919, în Kurya, Rusia. Părinții săi erau fermieri și au fost deportați în timpul regimului stalinist, pierzându-și toate bunurile. Familia s-a mutat într-un sat unde tatăl său avea posibilitatea să vâneze des, ceea ce l-a ajutat pe Mihail să se familiarizeze cu armele.
În timpul școlii, Mihail Kalașnikov a fost foarte interesat de poezie și și-a dorit chiar să ajungă poet.
După ce a mai crescut, a început să lucreze ca mecanic, perioadă în care s-a arătat interesat de arme.
Kalașnikov a intrat în armată în 1938 ca mecanic de tanc, iar ulterior a devenit comandant de tanc. În perioada armatei, a început să fie interesat de proiectarea armelor și de îmbunătățirea structurilor tancurilor. Pentru eforturile sale incipiente de proiectare a armelor, un general de armată i-a oferit în semn de apreciere un ceas. Printre primele sale proiecte s-au numărat un contor care înregistra loviturile tunului tancului.
Mihail Kalașnikov a luptat în cel de-Al Doilea Război Mondial, fiind rănit în 1941 și a rămas spitalizat până în 1942. În timp ce era spitalizat, i-a venit ideea construirii unei arme de asalt pentru armată în timp ce asculta discuțiile soldaților despre neajunsurile armelor folosite de aceștia.
A proiectat mai întâi un model de armă, care însă a fost respins, dar acest demers l-a ajutat să fie observat ca un proiectant talentat de arme. În timpul carierei sale, a reușit performanța de a proiecta circa 150 de modele de arme de foc, însă printre cele mai cunoscute se numără AK-47, AK-74, AK-12 și pușca semiautomată Saiga.
Modelul AK-47, reprezentând acronimul de la „Avtomat Kalașnikova model 1947”, a fost introdus în competiția pentru desemnarea puștii de asalt în anii 1945-1946, astfel că varianta propusă de Mihail Kalașnikov a fost câștigătoare în defavoarea unor modele mult mai vechi, care erau deja prezente pe piață. Ceilalți producători au recunoscut concepția net superioară a modelului lui Kalașnikov.
Un sfert de milion de oameni mor anual din cauza unui glonț tras dintr-un Kalașnikov
Astfel, AK-47 a devenit, din 1949, arma de asalt standard a armatei sovietice și este fără îndoială cea mai importantă invenție a lui Mihail Kalașnikov, care a păstrat amprenta muncii sale peste tot în lume prin comercializare și producție pe scară largă. A fost folosită de forțe armate din peste o sută de țări.
Modelul a fost realizat sub licență în mai multe fabrici din lumea întreagă, oferind astfel posibilitatea și altor state să își producă acest tip de armă pentru utilizarea forțelor armate proprii. Însă, pornind de la acest tip, au fost realizate mai multe arme derivate, în diferite fabrici de pe mapamond, în Israel, Finlanda, Africa de Sud și în alte state, Potrivit unor estimări de producție, au fost produse la nivel mondial între 70 și 100 de milioane de arme.
În anii '50, a fost realizată o versiune mult mai ușoară și cu un timp de producție mult mai mic, cunoscută sub denumirea A.K.M.
Acest tip de armă a stat la baza realizării modelului AK-74, care utiliza muniție de calibru mai mic (5,45 mm, comparativ cu 7,62 mm). A rămas standardul folosit de armata rusă.
Alte invenții ale lui Kalașnikov au inclus arme de calibru ușor și carabine cu încărcare automată.
Recent, Ministerul Educației de la Moscova a dat ordin tuturor școlilor din Rusia să organizeze o lecție tematică dedicată puștii de asalt Kalașnikov(AK-47), apreciind că o astfel de oră va contribui la formarea „sentimentului de patriotism la copii”.
„În fiecare an, un sfert de milion de oameni mor din cauza unui glonț tras dintr-un AK", menționează Ministerul rus al Educației, adăugând că „o pușcă de asalt Kalașnikov face mai mulți morți decât tirurile de artilerie, bombardamentele aeriene sau atacurile cu rachete
Sursa:Agerpres