Un responsabil lituanian acuză Rusia pentru o serie de atacuri cibernetice

  • 22 Decembrie 2016 16:13
Un responsabil lituanian acuză Rusia pentru o serie de atacuri cibernetice

Directorul centrului lituanian pentru securitate cibernetică, Rimtautas Cerniauskas, a declarat într-un interviu publicat joi de agenția Reuters că Rusia este responsabilă pentru o serie de atacuri cibernetice care au afectat în ultimii doi ani sistemele informatice ale guvernului de la Vilnius.

Potrivit oficialului menționat, în acest interval de timp au fost identificate trei cazuri de atacuri 'spyware' asupra sistemelor informatice ale guvernului Lituaniei, alte 20 de tentative de acest fel fiind consemnate doar de la începutul anului în curs.

'Virusul spyware găsit a acționat timp de cel puțin o jumătate de an înainte să fie detectat, la fel cum s-a întâmplat în SUA', explică Rimtautas Cerniauskas.

Aceste dezvăluiri amintesc de atacul cibernetic masiv executat în anul 2007 asupra unei alte țări baltice, Estonia, atac care a vizat atât website-uri guvernamentale cât și private.

Serviciile de informații lituaniene au subliniat în raportul lor anual că atacurile cibernetice au evoluat între timp de la acțiuni bine țintite și infracțiuni financiare la acțiuni de spionaj politic asupra instituțiilor statului.

Virusurile spyware descoperite recent în serverele lituaniene copiază și transferă către o adresă de internet a spionajului rus toate documentele găsite, precum și parolele de acces pe website-uri cum ar fi GMail sau Facebook, a mai precizat directorul centrului lituanian pentru securitate cibernetică, lucru care în opinia sa confirmă că obiectivul acestor operațiuni este de fapt infiltrarea sferelor politice.

Deși înaintea și în timpul alegerilor legislative desfășurate în Lituania în octombrie nu au fost detectate atacuri cibernetice, responsabilul citat avertizează că țara sa trebui să înțeleagă cât de vulnerabilă este în fața unor asemenea operațiuni și că 'rușii sunt foarte buni în acest domeniu'. 'Ei au capacități, sunt motivați, sunt interesați și vor acționa, prin urmare trebuie să ne pregătim și trebuie să recurgem la contramăsuri', a indicat Rimtautas Cerniauskas.

La rândul său, șeful serviciului de informații lituanian însărcinat cu contraspionajul, Darius Jauniskis, a declarat anterior că Rusia a încercat să provoace haos în țara sa în anul 2012 printr-un atac cibernetic îndreptat împotriva Băncii Centrale a Lituaniei, acțiune pe care o consideră ca 'parte a războiului cibernetic'.

Presupusele atacuri informatice care ar fi executate de hackeri coordonați din Rusia sunt o chestiune de actualitate în contextul acuzațiilor lansate de responsabili din Administrația președintelui american în exercițiu, Barack Obama.

Aceștia susțin că Rusia a încercat să influențeze procesul electoral american prin piratarea conturilor de mesagerie electronică ale unor personalități și instituții din SUA, în special ale Partidului Democrat, cu scopul de a-l ajuta pe Donald Trump să câștige alegerile, iar serviciile secrete americane au susținut recent că astfel de atacuri puteau fi comandate 'numai de oficiali ruși la cel mai înalt nivel'.

În replică, Rusia a negat toate aceste acuzații și a cerut Washingtonului să le dovedească sau să închidă subiectul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău