Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie a fost ucis într-un atentat. GRU îl acuzase că a colaborat voluntar cu invadatorii ruși

  • 04 Octombrie 15:14
Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie a fost ucis într-un atentat. GRU îl acuzase că a colaborat voluntar cu invadatorii ruși

Un responsabil al centralei nucleare din Zaporojie, ocupată de forțele ruse în sudul Ucrainei, a fost ucis într-un atentat cu mașină capcană, au anunțat vineri ambele țări, potrivit AFP, transmite Agerpres.

De la începutul invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022, serviciile secrete ucrainene s-au aflat la originea mai multor atentate sau tentative de asasinate în teritoriile ocupate și chiar pe teritoriul Rusiei, vizând responsabili ai ocupanților, militari și personalități susținând invazia în Ucraina, scrie G4Media.

Potrivit Direcției principale de informații a Ministerului ucrainean al Apărării (GUR), explozia unei mașini capcană l-a ucis vineri dimineață pe Andrii Korotkii, identificat ca „responsabilul securității” de la centrala din Zaporojie, cea mai mare din Europa.

GUR l-a acuzat că ar fi „colaborat voluntar cu invadatorii ruși” și că ar fi denunțat angajați „pro-ucraineni” ai centralei, participând astfel la „reprimarea” personalului de către ocupanți.

Serviciile de informații militare ucrainene au postat online o înregistrare video de slabă calitate care arată o mașină SUV albă care rulează încet înainte de a exploda, răspândind fragmente în jur.

Autoritățile centrale din Zaporojie, afiliate Rusiei, au confirmat că Korotkii a fost ucis într-un „atentat terorist comis de regimul de la Kiev”.

Directorul centralei, Iuri Cerniciuk, a denunțat un atac „iresponsabil”, precizând că Andrii Korotkii fusese anterior președinte al consiliului local din Energodar, oraș ucrainean controlat de Rusia unde se află centrala nucleară.

Forțele ruse ocupă din martie 2022 centrala din Zaporojie, ținta mai multor bombardamente de care ambele tabere s-au acuzat reciproc.

Directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, se declarase îngrijorat la începutul lunii septembrie în legătură cu securitatea uzinei, după incendiul declanșat la un turn de răcire pe care Moscova l-a imputat unui atac cu drone ucrainene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
25,52
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:6,17 m/s
Sat
21
Sun
17
Mon
14
Tue
14
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău