Un război cu SUA ar fi un dezastru, recunoaște ministrul chinez al Apărării

  • 02 Iunie 2019 14:19
Un război cu SUA ar fi un dezastru, recunoaște ministrul chinez al Apărării

Ministrul chinez al apărării, Wei Fenghe, a declarat duminică faptul că un război cu SUA ar fi un dezastru pentru întreaga lume și a emis un avertisment adresat Washingtonului de a nu se implica în disputele de securitate legate de Taiwan și de Marea Chinei de Sud.

China a fost deranjată de recentele măsuri ale Administrației americane Donald Trump de a majora sprijinul pentru Taiwanul autoguvernat și democrat, inclusiv de faptul că nave ale Marinei americane au trecut prin Strâmtoarea Taiwan, care separă insula de China teritorială.

Într-un discurs susținut la Dialogul Shangri-La, conferință pe teme de securitate asiatică organizată la Singapore, ministrul Wei a precizat că China „ar lupta până la final” dacă cineva ar încerca să se implice în relația pe care o are cu Taiwan, considerat de Beijing un teritoriu sacru, ce ar putea fi luat cu forța dacă este nevoie.

Wei Fenghe, primul ministru chinez al apărării care a avut o intervenție la această conferință începând cu 2011, a precizat că operațiunile militare ale Beijingului în Asia au ca singur scop autoapărarea, însă nu vor ezita să contracareze un atac la adresa intereselor sale.

„China nu va ataca decât dacă vom fi atacați”, a precizat Wei, avertizând că vor exista consecințe grave în cazul vreunei confruntări între China și SUA. „Cele două părți realizează că un conflict sau un război între ele ar aduce dezastru ambelor țări și lumii”.

SUA, ca majoritatea țărilor, nu au legături oficiale cu Taiwan, însă sunt cei mai puternici susținători și principala lor sursă de arme. Sâmbătă, secretarul interimar al apărării americane, Patrick Shanahan, a declarat în cadrul conferinței Shangri-La că SUA nu vor mai „merge în vârful picioarelor” în privința comportamentului Chinei în Asia.

Deși discursul lui Shanahan a fost critic la adresa Chinei, tonul său a fost adesea conciliant. Wei a abordat însă un ton mult mai combatant. „Nicio tentativă de a scinda China nu va avea succes. Orice interferență în privința Taiwanului este sortită eșecului”, a declarat Wei, îmbrăcat în uniformă militară de general din Armata de Eliberare a Poporului.

„Dacă cineva îndrăznește să despartă Taiwanul de China, armata chineză nu are de ales decât să lupte cu orice preț… SUA sunt indivizibile și așa este și China. China trebuie să fie și va fi reunificată”.

Legăturile dintre China și SUA au devenit tot mai reci din cauza unui război comercial, a sprijinului pe care SUA în oferă Taiwanului și din cauza poziției militare a Chinei în Marea Chinei de Sud, unde SUA derulează, de asemenea, patrule care promovează libertatea de navigație.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
9,96
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:1,54 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău