Un protocol de colaborare economică moldo-română a fost semnat la Chișinău
-
15 Noiembrie 2018 13:11
Membrii Comisiei interguvernamentale moldo-române de colaborare economică au semnat astăzi, la Chișinău, un protocol de colaborare. Documentul face referință la colaborări în mai multe domenii între Chișinău și București, printre care cel energetic, al agriculturii și infrastructurii. Protocolul a fost semnat de Ministrul Economiei și Infrastructurii de la Chișinău, Chiril Gaburici și Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România, Ștefan Radu Oprea.
Republica Moldova va coopera în continuare cu România în domeniul economic, sfera întreprinderilor mici și mijlocii, conectarea la apă potabilă din România a unor localități din R. Moldova. De asemenea, au fost discutate și proiectele transfrontaliere precum SMURD și construcția unui pod peste râul Prut. Problema energetică a R. Moldova a fost una dintre temele principale în cadrul reuniunii la Comisiei interguvernamentală moldo-română, potrivit ministrului Economiei de la Chișinău, Chiril Gaburici.
„Am vorbit și despre colaborarea în domeniul energiei, nu pot să nu amintesc despre independența în domeniul energiei pe care ne-o dorim foarte mult, despre gazoductul Iași-Chișinău și despre planul de a conecta R. Moldova la rețeaua europeană a energiei electrică. Am discutat și despre colaborarea în domeniul comunicațiilor. Dorința noastră este de a oferi comunicare mult mai accesibilă abonaților din R. Moldova și din România: vorbești în România ca și în Moldova și comunici în Moldova ca și în România, la tarife naționale. Am discutat și despre proiectele prioritare, precum construcția liniilor de cale ferată de ecartament european, construcția podului transfrontalier pe râul Prut", a menționat Chiril Gaburici.
Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat de la București, Ștefan-Radu Oprea a reiterat sprijinul României pentru R. Moldova și pentru parcursul său european.
„1 ianuarie 2019, marchează și preluarea președinției rotative a UE de către România și doresc să arătăm încă o dată prioritățile pe care le are România în dezvoltarea parteneriatului estic, în mod special cu R. Moldova, susținând parcursul european. Faptul că România este primul dintre statele cu care are schimburi comerciale, cred că spune totul despre dimensiunea relațiilor reciproce. Dimensiunea investițiilor este o altă măsură a prieteniei bune care există între state”, consideră Ștefan-Radu Oprea.
Următoarea ședință a Comisiei interguvernamentale moldo-române de colaborare economică, ar urma să aibă loc la București, în luna iunie.