Un proiect susținut de Germania a asigurat condiții mai bune de trai în toate regiunile Republicii Moldova

  • 10 Martie 15:02
Un proiect susținut de Germania a asigurat condiții mai bune de trai în toate regiunile Republicii Moldova

Zeci de localități din Republica Moldova au beneficiat în urma proiectului „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL), implementat în perioada anilor 2009-2024 de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), transmite MOLDPRES.

Timp de 15 ani, proiectul MSPL a contribuit la implementarea politicii de dezvoltare regională, modernizarea serviciilor publice locale, consolidarea capacităților autorităților și operatorilor de servicii. Bugetul total al proiectului a fost de 98,1 milioane de euro, cu finanțare din partea Guvernului Germaniei, Uniunii Europene, Guvernelor Suediei, Elveției și României. 

La nivel național, proiectul a sprijinit MIDR și regiunile de dezvoltare Nord, Centru, Sud și Găgăuzia în elaborarea politicii de dezvoltare regională. Împreună cu Agențiile de Dezvoltare Regională, s-au implementat peste 25 de proiecte de infrastructură în domeniile de aprovizionare cu apă și canalizare, eficiența energetică în clădirile publice și managementul deșeurilor.  

„În prezent, peste 5200 elevi și profesori din opt școli beneficiază de condiții de studiu și lucru mai bune; peste 24 de mii persoane anual beneficiază de servicii medicale în condiții mai bune în două spitale, iar consumul de energie și emisiile de CO2 s-au redus cu circa 60%. La fel, circa 100 de mii de persoane din 13 localități au acum acces la servicii îmbunătățite de apă, iar 11 mii de persoane din 5 localități - la servicii de canalizare. Au fost construite peste 225 de km de rețea de aprovizionare cu apa și 48 de km de rețea de canalizare au fost modernizate. În plus, peste 26 de mii de locuitori din trei raioane beneficiază de servicii modernizate de management a deșeurilor solide", explică MIDR.

Proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” a fost  implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) în parteneriat cu Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Proiectul este finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), Uniunea Europeană, Guvernul Suediei, Guvernul Elveției și Guvernul României.

Tags

Alte Noutati

LIVE: De la ABC la BAC
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău