Un proiect de lege ce prevede asigurarea separării și certificării operatorilor de transport al gazului natural, votat de Parlament în prima lectură
-
07 Iulie 2023 14:21
Un proiect de lege care reglementează asigurarea separării și certificării operatorilor de transport și celor de furnizare a gazului natural a fost aprobat în prima lectură în ședința de astăzi a Parlamentului. Implementarea noii legi va oferi mai multă competiție economică, a subliniat secretarul de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, iar deputatul PAS, Radu Marian, a subliniat că ,după finalizarea acestui proces, pe piață vor exista mai mulți furnizori de gaz natural, iar consumatorii vor putea alege furnizorul de gaz așa cum aleg, de exemplu, furnizorul serviciilor de internet. Unii deputați din opoziție susțin însă că implementarea prevederilor din document ar aduce cu sine și unele consecințe, transmite Radio Chișinău.
Potrivit secretarului de stat de la Ministerul Energiei, Constantin Borosan, implementarea noii legi va oferi mai multă competiție economică și, prin urmare, și prețuri mai competitive și atractive pentru consumatorii finali.
„Esența separării și demonstrării independenței operatorului de transport constă în separarea activității de transport de alte activități. În cazul țării noastre - de furnizare. În trecut, companiile care erau integrate, o singură companie integrată pe verticală, asigura și producerea, și transportul, și distribuția. Iar în cazul apariției pe piață a unor furnizori alternativi, cu gaz din alte surse, care pot fi mai ieftine, proprietarii rețelelor puteau, pot să îngrădească accesul pentru furnizorii terți”, a declarat secretarul de stat, de la tribuna Parlamentului.
Astfel, asigurarea independenței operatorului sistemului de transport va duce la accesul nediscriminatoriu a utilizatorilor de sistem la rețelele de transport al gazului natural, a mai precizat Borosan.
La rândul său, deputatul PAS, Radu Marian, tot el președintele Comisiei economie, a salutat elaborarea proiectului respectiv de lege, precizând că este unul care va reuși să elimine monopolul în acest sector.
„Deci asta ar însemna că, la finalizarea procesului de separare, vor putea intra pe piață mai mulți furnizori de gaz natural iar oamenii vor putea alege furnizorul de gaz așa cum ar putea alege furnizorul de internet”, a spus deputatul PAS.
Inițiativa legislativă a fost însă criticată de mai mulți parlamentari din opoziție.
„Haideți să analizăm acest proces din punct de vedere economic, să stabilim cât de posibil e să atingi aceste scopuri astăzi și la ce consecințe ar duce. Dar asta ar duce la decapitalizarea economiei Rep. Moldova, la o tensiune suplimentară cu malul stâng, pentru că și acolo are loc procesul de transportare pe aceleași rețele.” , a spus deputatul BECS, Oleg Reidman.
Autorii documentului menționează că necesitatea adoptării modificărilor legislative a fost dictată de faptul că gigantul rus Gazprom, care deține controlul asupra Moldovagaz tergiversează implementarea Pachetului trei energetic III care prevede separarea serviciilor de transport de cele de furnizare. Or, Guvernul a aprobat modificări la lege care obligă Gazprom să implementeze Pachetul trei energetic până în toamna acestui an.
Proiectul urmează a fi examinat și în a doua lectură.