Un procuror milionar, cu cele mai mari șanse de a ajunge la șefia Procuraturii Chișinău

  • 24 Iulie 2017 15:27
Un procuror milionar, cu cele mai mari șanse de a ajunge la șefia Procuraturii Chișinău

Ștefan Șaptefraț, actual șef-adjunct al Procuraturii Anticorupție, a obținut cel mai mare punctaj din partea Colegiului de selecție și carieră a procurorilor. Astfel, procurorul are cele mai mari șanse să fie numit învingător al concursului pentru funcția de șef al Procuraturii Chișinău. În același concurs s-au înscris actualul șef interimar al Procuraturii Capitalei, Vitalie Sibov, dar și fostul șef al Procuraturii Botanica, Marcel Cimbir.

Potrivit hotărârii Colegiului de selecție și carieră a procurorilor din 20 iulie 2017, Ștefan Șaptefraț a acumulat 151 de puncte urmare a evaluării făcute de colegiul sus-menționat și Colegiul de evaluare a performanțelor procurorilor, relatează portalul Anticorupție.md

Punctajul acumulat de adjunctul Procuraturii Anticorupție este cu 2,5 puncte mai mare decât cel obținut de Vitalie Sibov, care asigură în prezent interimatul funcției de șef al Procuraturii Chișinău. Prin hotărârea Colegiului de selecție, Sibov a obținut 148,5 puncte. Procurorul Marcel Cimbir a obținut doar 137,7 puncte din partea Colegiului de selecție.

Potrivit Legii Procuraturii, „candidații pentru funcția de procuror își aleg funcțiile scoase la concurs în ordinea descrescătoare a punctajului obținut”, iar în cazul funcțiilor de șefi și adjuncți de procuraturi, „se consideră ales candidatul care a obținut cel mai bun punctaj la concurs.

Potrivit unei investigații anterioare de Ziarului de Gardă, Ștefan Șap­te­fraț este unul din­tre cei mai pros­peri pro­cu­rori. Împre­ună cu soția sa, Elena Cob­zac, locu­iește într-un imo­bil la Toha­tin, municipiul Chi­și­nău, con­struit încă în anii 2000. „În iunie 2008, fiind pro­cu­ror în secția nr.1, Dire­cția con­trol al urmă­ri­rii penale, Șap­te­fraț a cum­pă­rat de la SRL NourCo un teren cu o con­stru­cție nefi­na­li­zată pe str. Sar­mi­ze­ge­tusa, 53 din Chi­și­nău con­tra 11,65 mili­oane de lei, deși sala­riul său de fun­cție era de doar câteva mii de lei pe lună. Des­pre tranza­cția pro­cu­ro­ru­lui a aflat con­du­ce­rea Pro­cu­ra­tu­rii Gene­rale (PG), iar peste trei luni, în sep­tem­brie 2008, acesta era eli­be­rat din fun­cție, din pro­prie ini­ți­a­tivă, con­form unui ordin al pro­cu­ro­ru­lui gene­ral. La scurt timp după ple­ca­rea din orga­nele Pro­cu­ra­tu­rii, Șap­te­fraț pro­cură un alt teren la Mileș­tii Mici, Ialo­veni, plă­tind 6,37 mili­oane de lei, dar și un teren agri­col de 1,3 ha”, potrivit Ziarului de Gardă.

În decem­brie 2008, el a obținut licență de avo­cat, dar peste jumă­tate de an revine în Pro­cu­ra­tură, în fun­cția deți­nută ante­rior, cea de pro­cu­ror în secția nr.1, Dire­cția con­trol al urmă­ri­rii penale. „La scurt timp după reve­ni­rea în PG, în urma unor arti­cole din presă, Cole­giul Dis­ci­pli­nar din cadrul PG ini­ți­ază pe numele pro­cu­ro­ru­lui Șap­te­fraț o pro­ce­dură dis­ci­pli­nară, după ce acesta nu ar fi pre­zen­tat decla­ra­ții cu pri­vire la veni­turi și pro­pri­e­tate după ple­ca­rea din orga­nele pro­cu­ra­tu­rii, nici la rean­ga­jare. În febru­a­rie 2010, pro­ce­dura dis­ci­pli­nară a fost înce­tată, pe motiv că expi­rase ter­me­nul legal de apli­care a san­cțiu­nii. Totuși, cel mai pro­ba­bil, în urma aces­tui caz, în apri­lie 2010, Șap­te­fraț este dele­gat pen­tru o lună la Pro­cu­ra­tura Soroca. La sfârșit de apri­lie 2010, acesta pleacă din nou din sis­tem în baza unei alte cereri de demi­sie”, se mai reporterii ZdG. În iulie 2016, Șaptefraț a fost desemnat învingător al concursului pentru funcția de șef adjunct al Procuraturii Anticorupție.

Contactat de portalul Anticoruptie.md, Mircea Roșioru, președintele Consiliului Superior al Procurorilor, a declarat că, în cazul în care va exista cvorum, concursul pentru desemnarea  șefului Procuraturii Chișinău ar putea avea loc la ședința din 10 august a CSP.  Roșioru a confirmat că în cazul acestor concursuri, rolul determinant îl are punctajul obținut de candidați la Colegiul de selecție și carieră și la Concursul de evaluare a performanțelor. Totuși, în cazul în care membrii CSP dispun de informații care pun la îndoială integritatea candidatului sau alte informații relevante, decizia aparține membrilor Consiliului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
17
Thu
18
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău