Un primar din Ungheni și un responsabil tehnic au fost reținuți de ofițerii CNA pentru că ar fi cerut mită de 410 000 de lei

  • 30 Martie 2021 15:59
Un primar din Ungheni și un responsabil tehnic au fost reținuți de ofițerii CNA pentru că ar fi cerut mită de 410 000 de lei

Primarul comunei Măcărești din Ungheni și responsabilul tehnic a lucrărilor de aprovizionare cu apă potabilă a locuitorilor comunei au fost reținuți de ofițerii CNA și procurori într-un dosar de corupție. Cei doi sunt bănuiți că, timp de mai mult timp, ar fi exercitat presiuni asupra administratorului companiei responsabile de construcția apeductului din localitate, cerând o mită de 410 000 de lei pentru semnarea recepției finale a lucrărilor.

În cadrul examinării cauzei penale,  s-a constatat că Fondul Ecologic Național din cadrul Ministerului Mediului finanțează proiecte ale administrației publice locale pentru dezvoltarea infrastructurii localităților. Astfel, Primăria comunei Măcărești din raionul Ungheni a beneficiat de finanțare, organizând licitații publice pentru efectuarea lucrărilor „Alimentarea cu apă potabilă a comunei Măcărești”. Ca urmare a acestei licitații, a fost desemnat în calitate de câștigător un operator economic, fiind încheiat un contract de antrepriză între acesta și Primărie, iar mai târziu primăria a desemnat un responsabil tehnic al lucrărilor de aprovizionare cu apă potabilă.

Din datele anchetei rezultă că, darea în exploatare a apeductului era tergiversată mai multe luni intenționat, fiind create un șir de impedimente agentului economic. În final, primarul, împreună cu responsabilul tehnic l-ar fi condiționat pe antreprenor să le dea drept mită un automobil de model Dacia Duster sau echivalentul în bani în sumă de 410 000 de lei, ca să organizeze semnarea proceselor-verbale de recepție finală a lucrărilor.

Astfel, sub controlul CNA, a fost efectuată transmiterea unei tranșe în sumă de 110 000 de lei către responsabilul tehnic care însă a continuat să pretindă și cealaltă parte de bani în sumă de 300 000 de lei pentru sine și pentru primarul comunei. Astăzi, CNA și procurorii au descins cu percheziții la birourile celor doi, de unde au ridicat mai multe sume de bani, după care i-au condus pe ambii pentru audieri la CNA. Atât primarul, cât și responsabilul tehnic au fost reținuți pentru 72 de ore și acum riscă închisoare până la 10 ani, amendă penală și privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pentru anumită perioadă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:71 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău