Un prim grup, format din străini sau cu dublă cetățenie, în special femei și copii, a plecat din Gaza

  • 01 Noiembrie 2023 17:16
Un prim grup, format din străini sau cu dublă cetățenie, în special femei și copii, a plecat din Gaza

Posturile de televiziune egiptene au difuzat imagini cu femei, copii și bătrâni care coboară din autobuze, în partea egipteană a punctului de trecere a frontierei Rafah, relatează Agerpres

Deținătorii de pașapoarte străine, străini sau palestinieni cu dublă cetățenie, fuseseră autorizați să intre în terminalul palestinian de la Rafah în jurul orei 07:45 GMT, după anunțul privind o deschidere cu caracter excepțional pentru a permite trecerea a aproximativ 90 de răniți palestinieni și a 545 cetățeni străini și cu dublă cetățenie.

O listă cu numele, cetățenia și numărul lor de pașaport a fost publicată de administrația părții palestiniene a terminalului Rafah.

Potrivit cancelariilor străine, în prezent se află în Fâșia Gaza cetățeni din 44 de țări, printre care angajați ai unui număr de 28 de agenții ale ONU sau ONG-uri străine.

Posturile de televiziune egiptene au relatat că trei răniți au fost transferați la spitalul din Al-Arish, reședința provinciei Sinaiul de Nord, la circa 40 de kilometri de Rafah.

Surse locale au declarat că că autoritățile egiptene au primit o listă cu 4.000 de persoane rănite care au nevoie de îngrijire medicală ce nu poate fi furnizată în Fâșia Gaza.

''Sperăm că ei vor putea pleca în următoarele zile întrucât au nevoie de intervenții chirurgicale ce nu pot fi realizate în Gaza. Viața lor trebuie salvată'', menționează sursa citată

În Fâșia Gaza, aflată sub controlul mișcării palestiniene Hamas începând din 2007, peste 8.500 de persoane au murit și alte câteva mii au fost rănite în bombardamentele israeliene efectuate ca ripostă după atacul terorist comis de Hamas pe 7 octombrie și soldat cu peste 1.400 de morți. 

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău a anunțat pe canalul său de Telegram că interacționează cu Ministerul Afacerilor Externe al Egiptului pentru asigurarea evacuării în siguranță a cetățenilor R. Moldova din Fâșia Gaza.

Cunoaștem că Egiptul a aprobat ieșirea unui număr limitat de cetățeni străini din Fâșia Gaza, în mare parte fiind vorba de persoane care au nevoie de îngrijiri medicale. Autoritățile noastre au furnizat listele necesare tuturor părților implicate și interacționăm cu Ministerul Afacerilor Externe al Egiptului pentru asigurarea evacuării în siguranță a cetățenilor noștri”, menționează sursa citată.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
18,24
Cer senin
Umiditate:42 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău