Un preț minim al carbonului, la nivel global, ar impulsiona reducerea emisiilor

  • 03 Noiembrie 2021 12:21
Un preț minim al carbonului, la nivel global, ar impulsiona reducerea emisiilor

Un nivel minim al prețului internațional al carbonului (ICPF - international carbon price floor) ar impulsiona o reducere mai rapidă a emisiilor de dioxid de carbon și altor gaze cu efect de seră și ar limita efectele schimbărilor climatice, potrivit unui raport realizat de PwC și Forumul Economic Mondial, scrie AGERPRES.

"Impunerea unui nivel minim al prețului internațional al carbonului ar fi cea mai eficientă măsură pentru încurajarea investițiilor în energie regenerabilă și de reducere semnificativă a emisiilor la nivel global, cu peste 12%. Potrivit calculelor realizate de PwC, costul aplicării unei astfel de măsuri ar fi mai mic de 1% din PIB-ul global și ar putea fi compensat prin evitarea pierderilor economice asociate încălzirii globale", a declarat Dinu Bumbăcea, country managing Partner PwC România, conform unui comunicat remis, miercuri, AGERPRES.

Prețurile actuale creează condiții de concurență inegale și limitează ambiția climatică a țărilor, care se tem de pierderea competitivității internaționale, semnalează raportul.

În iunie, Fondul Monetar Internațional (FMI) a prezentat cadrul pentru stabilirea ICPF, care propune niveluri de preț diferite, în funcție de stadiul de dezvoltare al fiecărei economii. Astfel, FMI propune ca, până în 2030, nivelul ICPF pentru țările cu venituri mari să fie de 75 dolari/tonă, pentru statele cu venituri medii să fie de 50 dolari/tonă și pentru țările cu venituri mici de 25 dolari/tonă. Această structură este menită să limiteze posibilitatea ca emisiile să fie mutate în țări în care costul emisiilor este scăzut, încurajând în același timp țările cu venituri mici să participe la reducerea emisiilor, mai menționează sursa citată.

De asemenea, raportul mai arată că ICPF ar putea genera venituri suplimentare de până la 3% din PIB în unele țări, venituri care ar putea fi redistribuite gospodăriilor cu venituri mai mici și ar putea contribui la realizarea unei tranziții energetice juste, iar reducerea emisiilor cu 12% datorată nivelului minim de preț al carbonului, combinată cu angajamentul fiecărei țări pentru reducerea emisiilor ar contribui la limitarea încălzirii globale la 2 grade C peste nivelul preindustrial. Cu eforturi suplimentare s-ar putea atinge nivelul stabilit în Acordul de la Paris de 1,5 grade C.

De asemenea, țărilor cu venituri scăzute li se pot oferi stimulente financiare pentru a participa la ICPF dintr-un cont global finanțat cu o mică parte din veniturile obținute din prețurile carbonului ale țărilor cu venituri mari.

Potrivit PwC Net Zero Economy Index, rata de reducere a emisiilor de carbon la nivel global a ajuns la 2,5% în 2020, în creștere ușoară comparativ cu nivelul din 2019, de 2,4%. Indicele PwC arată că rata de decarbonare ar trebui să ajungă la 12,9% anual, de peste cinci ori mai mare decât în 2020, astfel încât emisiile să scadă la jumătate până în 2030 și să ajungă la zero până în 2050.

PwC este o rețea de firme prezentă în 156 de țări cu mai mult de 295.000 de profesioniști ce oferă servicii în domeniul auditului, consultanței fiscale și consultanței pentru afaceri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
9,96
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:5,66 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
7
Mon
9
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău