Un „pom de Crăciun” cosmic, imagini spectaculoase obținute de NASA prin date combinate ale telescoapelor Webb și Hubble

  • 11 Noiembrie 2023 17:05
Un „pom de Crăciun” cosmic, imagini spectaculoase obținute de NASA prin date combinate ale telescoapelor Webb și Hubble

O panoramă care reprezintă ciocniri de galaxii a fost obținută într-o nouă imagine, surprinsă de forțele combinate ale celor mai puternice două observatoare spațiale create vreodată, James Webb și Hubble – potrivit prezentării NASA de vineri, citată de CNN.

„Fenomenul cosmic, numit MACS0416, se află la 4,3 miliarde de ani lumină de Pământ. În cele din urmă, perechea de clustere gigantice care fuzionează se va combina pentru a forma o colecție și mai masivă de galaxii sclipitoare, scrie G4Media.

Noi detalii ale caracteristicii cerești au apărut în imaginea colorată, care unește puterile de observație ale telescopului spațial Hubble în lumină vizibilă și ale telescopului spațial James Webb în lumină infraroșie, care este invizibilă pentru ochiul uman”, arată sursa citată.

Un „pom de Crăciun” al galaxiilor

Culorile din noua imagine, lansată joi, sunt folosite pentru a indica distanța. Galaxiile cu nuanțe albastre sunt cele mai apropiate, plin de formare de stele și ușor de văzut în lumina vizibilă de Hubble. Galaxiile roșii sunt mai îndepărtate, cel mai bine detectate de Webb în lumină infraroșie.

„Întreaga imagine nu devine clară până când nu combinați datele Webb cu datele Hubble”, a spus Windhorst.

Noile observații Webb au fost folosite pentru a căuta obiecte care își schimbă luminozitatea în timp, numite tranzitorii.

Observând un gigant stelar
Un tranzitor în special a captat atenția astronomilor, un sistem stelar pe care l-au poreclit „Mothra”, monstrul uriaș titular al unui film japonez din 1961.

NASA’s Webb, Hubble Combine to Create Most Colorful View of Universe

 

Sistemul stelar, mărit cu un factor de 4.000 datorită lentilelor gravitaționale, a fost urmărit până la o galaxie care a existat la 3 miliarde de ani după ce Big Bang a creat universul. Echipa a poreclit sistemul stelar Mothra datorită măririi și luminozității sale extreme.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0 m/s
Fri
18
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău