Un polonez și-a descris într-o carte amintirile despre R. Moldova

  • 07 Februarie 2019 19:00
Un polonez și-a descris într-o carte amintirile despre R. Moldova

Lansarea cărții „O călătorie în lumea de odinioară. Amintirile unui polonez din Basarabia” a avut loc joi, 7 februarie, la Biblioteca Națională din Chișinău. Cartea cuprinde articolele arhitectului Tadeusz Gaydamowicz, publicate în anii 2000 în revista diasporei poloneze din Republica Moldova.

Autorul cărții, nonagenarul Tadeusz Gaydamowicz, polonez de origine, s-a născut în perioada interbelică în Basarabia, repatriindu-se ulterior în Polonia. Cartea cuprinde articolele sale, publicate în anii 2000 în revista diasporei poloneze din Republica Moldova, Iutrenca, precum și o colecție de fotografii și documente de epocă, din arhiva personală a autorului.

Prin aceste articole el a contribuit la redarea atmosferei în care au trăit polonezii dar și băștinașii, în  perioada interbelică.

Volumul apare în cadrul unui proiect de comemorare a centenarului redobândirii independenței Poloniei, fiind editat de Ambasada Republicii Polone la Chișinău.

Excelența Sa, Ambasadorul Poloniei la Chișinău Bartlomiej Zdaniuk, prezent la lansare, a subliniat că această carte vorbește despre polonezi și despre ospitalitatea basarabenilor. 

Oaspeții au audiat fragmente din lucrarea autorului, în lectura Directorului teatrului Mihai Eminescu, Petru Hadârcă, prelucrări ale Compozitorul Kriștof Comeda, în interpretarea compozitorului Oleg Negruță, și a interpretei Daniela Cihicin.

La eveniment au participat membri ai diasporei poloneze, istorici, oameni de cultură.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău