Un pilot de top ucrainean a murit după ce avionul său F-16 s-a prăbușit într-o acțiune de respingere a unui atac aerian al Rusiei

  • 29 August 21:00
Un pilot de top ucrainean a murit după ce avionul său F-16 s-a prăbușit într-o acțiune de respingere a unui atac aerian al Rusiei

Încă un pilot ucrainean de top a fost ucis în urma prăbușirii unui avion de luptă F-16 de producție americană, anunță luni forțele de apărare ale Ucrainei, conform CNN. Se întâmplă la doar câteva săptămâni după ce avioanele mult-așteptate au ajuns în Ucraina, a declarat o sursă militară ucraineană pentru CNN, citat de G4media.

Forțele de apărare ucrainene nu cred că eroarea de pilotaj s-a aflat la originea incidentului, a adăugat sursa.

Pilotul, Oleksiy Mes cunoscut sub numele de „Moonfish”, a fost ucis în timp ce „respingea cel mai mare atac aerian” al Rusiei împotriva Ucrainei, a declarat sursa, adăugând că pilotul a fost înmormântat astăzi, 29 august.

Accidentul este în curs de investigare și experți internaționali vor fi invitați să participe la anchetă, a adăugat sursa.

Moartea pilotului este o lovitură grea pentru Ucraina. Primele F-16 au ajuns în țară abia la începutul acestei luni, iar Moonfish a fost unul dintre puținii piloți instruiți să le piloteze.

Zelenski a declarat marți, 27 august, că forțele aeriene ucrainene au folosit F-16 pentru a distruge rachete și drone lansate de Rusia luni, aceasta fiind prima dată când un oficial ucrainean a confirmat că avioanele au fost folosite în luptă.

Kievul a așteptat mult timp pentru a intra în posesia avioanelor F-16, iar președintele țării, Volodimir Zelenski, le-a cerut aliaților săi occidentali avioane de luptă încă de la începutul invaziei la scară largă.

Dar, ca și în cazul altor echipamente, țările occidentale au ezitat înainte de a accepta în cele din urmă să furnizeze avioane F-16. Țările de Jos și Danemarca s-au angajat să le furnizeze la începutul verii, în 2023, dar a fost nevoie de alte câteva săptămâni pentru ca SUA să dea undă verde transferului.

 

Când au sosit la începutul acestei veri, Zelensky a declarat că el și guvernul său au avut „sute de întâlniri și negocieri” pentru a obține avioanele.

Un grup de piloți ucraineni și-a început pregătirea în SUA în toamnă. În timp ce, în mod normal, este nevoie de un an pentru a fi complet pregătiți să piloteze avioanele, Moonfish și alții au trebuit să o facă în șase luni.

Moonfish și un alt pilot, Andriy Pilshchikov, cunoscut sub indicativul „Juice”, au devenit fețele campaniei Ucrainei pentru obținerea avioanelor F-16.

A fost o luptă grea, dar Juice și Moonfish au reușit împreună. Erau tineri și entuziaști, vorbeau bine engleza și erau dispuși să lupte pentru ca avioanele americane să ajungă pe cerul Ucrainei.

Zborul cu F-16 era visul lor, iar când Juice a murit într-un accident aviatic în timpul unei misiuni de luptă, în august anul trecut, Moonfish și-a propus să îl îndeplinească.

Dintre cei doi, Moonfish era cel liniștit: un pasionat de aviație căruia nu-i plăcea publicitatea. Dar când Juice a murit, Moonfish a trebuit să îi ia locul. Într-un interviu rar acordat CNN, el a recunoscut că, dacă Juice ar fi fost în viață, ar fi dat interviuri.

Un om cu puține cuvinte, pasionat de meseria sa, avea emoțiile sub control și știa totul despre F-16.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
19,24
Cer acoperit de nori
Umiditate:100 %
Vint:5,14 m/s
Sun
16
Mon
16
Tue
20
Wed
20
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău