Un pian a fost donat Filarmonicii Naționale

  • 22 Mai 2021 13:40
Un pian a fost donat Filarmonicii Naționale

Un pian marca „Petrof”, lucrat manual la o companie din Cehia, a fost donat Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” din capitală. Cu acest prilej, Capela Corală Academică „Doina”, Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale și maestrul Eugen Doga au susținut un recital muzical, transmite IPN.

Pianul a fost donat de o întreprindere din sectorul energetic care își desfășoară activitatea în Republica Moldova, cu susținerea Ambasadei Cehiei la Chișinău. Prezent la eveniment, Lilia Pogolșa, ministrul educației, culturii și cercetării, a mulțumit donatorilor, dar și tuturor celor care, după incendiul din toamna anului 2020, au oferit suport financiar pentru remedierea pierderilor imense ale patrimoniului Filarmonicii Naționale.

„Renașterea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici”, după devastatorul incendiu din toamna anului trecut, reprezintă un proces de durată, ce impune eforturi concertate atât din partea autorităților și părților interesate, cât și din cea a societății ca întreg. Apelul public lansat în mass-media și prin intermediul canalelor diplomatice a reușit să fructifice importante donații de natură financiară pentru reconstrucția și dotarea noului sediu al Filarmonicii, dar și angajamente de natură să asigure funcționalitatea artistică a instituției. Instrumentele de înaltă măiestrie ale celor mai buni meșteri cehi vor fi de astăzi și mai prezente în sălile de concerte din Chișinău, prin orga din incinta Sălii cu Orgă și evident, prin acest superb pian marca „Petrof”, a menționat Lilia Pogolșa, citată într-un comunicat de presă al Ministerului.

La 24 septembrie 2020, clădirea Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” a fost devastată de un incendiu puternic, care a distrus clădirea, instrumentele muzicale, echipamentele de scenă, dar și notele muzicale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău