Un partid extraparlamentar militează pentru trecerea la sistemul uninominal

  • 09 Martie 2017 12:38
Un partid extraparlamentar militează pentru trecerea la sistemul uninominal

Partidul Verde Ecologist consideră că sistemul electoral trebuie schimbat în sistem uninominal. Anatolie Prohnițchi, președintele partidului, și doi vicepreședinți au declarat, într-o conferință de presă IPN, că trecerea la sistemul uninominal este unul din obiectivele declarate de formațiune încă în anul 2009.

Parlamentul trebuie să opteze pentru independență, unitate și pentru aderarea la Uniunea Europeană, iar parlamentarii trebuie să fie aleși prin vot uninominal, pe circumscripții, susține Anatolie Prohnițchi. Acesta afirmă că astfel cetățenii își vor cunoaște deputatul și vor avea legătură directă cu acesta.

Potrivit lui Anatolie Prohnițchi, încă din 2009, partidul pe care îl conduce a insistat pe schimbarea sistemului electoral. Introducerea votului uninominal nu ține de dorința unui lider de partid, dar este voința poporului, a subliniat președintele PVE.

Andrei Dumbrăveanu, vicepreședinte al Partidului Verde Ecologist, a spus că 13 partide care s-au lansat în campania electorală din 2014 au avut inclus în programul lor electoral alegeri pe circumscripții. Circa 70 la sută din actualii parlamentari au susținut alegerile pe circumscripții în campania din 2014, deci „ar trebui să lucreze cu oamenii, nu să facă mitinguri”, a subliniat Andrei Dumbrăveanu.

„Mulți deputați, după ce au primit mandatul, au uitat să-și afișeze cel puțin adresele la care să-i găsești”, a mai spus vicepreședintele PVE, referindu-se la faptul că aceștia au fost votați pe liste de partid și nimeni nu le poate cere socoteala. Procesul democratic a ajuns într-o stare de criză și astfel nu se mai poate continua, a conchis Andrei Dumbrăveanu.

Programul Partidului Verde Ecologist mai include: alegerea directă a președintelui țării, diminuarea numărului de parlamentari de la 101 până la 65, anularea imunității deputaților și reducerea structurii guvernului până la nouă ministere.

O inițiativă legislativă de introducere a sistemului electoral uninominal a fost anunțată pe 6 martie curent de către liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc. Proiectul urmează să fie plasat în proces legislativ după obținerea avizelor instituțiilor internaționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Sun
14
Mon
16
Tue
18
Wed
12
Thu
10
Arhivă Radio Chișinău