Un pacient din Botoșani a fost salvat cu o doză de vaccin antitetanic adus de la Chișinău

  • 10 Septembrie 11:38
Un pacient din Botoșani a fost salvat cu o doză de vaccin antitetanic adus de la Chișinău

Spitalul Județean de Urgență (SJU) „Mavromati” Botoșani a achiziționat o doză de antitetanic de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău, cu care a salvat viața unui bărbat care se tăiase în urmă cu două săptămâni cu un foarfece de tuns oile care era ruginit, a anunțat, luni, purtătorul de cuvânt al SJU, Ioan Asaftei.

Potrivit acestuia, bărbatul a fost internat pe Secția de terapie intensivă a Spitalului Județean de Urgență „Mavromati” în comă profundă, cu un scor Glasgow de 5, rigiditate musculară generalizată și trismus, adică încleștarea mandibulei.

„Pe 5 septembrie, ca urmare a consultului de specialitate, s-a recomandat administrarea de ser anti-tetanic sau imunoglobuline. Având în vedere opinia medicilor care au considerat că pentru supraviețuirea pacientului singura șansă era administrarea de ser anti-tetanic, s-au întreprins demersuri în vederea achiziționării acestuia. S-a luat legătura cu Centrul Operativ pentru Situații de Urgență și spitalele din Suceava, Iași, București, Timișoara, Buzău și Târgoviște care nu aveau nici ser anti-tetanic nici imunoglobuline vitale pentru salvarea vieții pacientului. Cu ajutorul conducerii spitalului, a fost găsit ser anti-tetanic la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Toma Ciorbă din Chișinău- Republica Moldova și adus cu ajutorul Departamentului pentru Situații de Urgență în aproximativ cinci ore de la solicitare”,  a precizat Asaftei.

Oficialul SJU susține că la șase ore după administrarea serului pacientul și-a revenit aproape integral.

„Pe parcursul șederii în Terapie Intensivă a rămas stabil neurologic. După 48 de la administrarea serului nu avea disfuncție de organ și devenise afebril, astfel că a fost transferat în Secția de Boli Infecțioase”,  a mai adăugat purtătorul de cuvânt al SJU Botoșani. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,24
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:6,69 m/s
Wed
16
Thu
16
Fri
17
Sat
19
Sun
19
Arhivă Radio Chișinău