Un obiect necunoscut, care 'nu ar trebui să fie posibil', descoperit în Calea Lactee de astronomii australieni

  • 26 Ianuarie 2022 19:36
Un obiect necunoscut, care 'nu ar trebui să fie posibil', descoperit în Calea Lactee de astronomii australieni

Astronomii australieni au descoperit un obiect ciudat ce se rotește în Calea Lactee și care, potrivit specialiștilor, nu seamănă cu nimic observat anterior, conform unei lucrări științifice publicate în cea mai recentă ediție a revistei Nature, informează miercuri AFP.

Obiectul, observat pentru prima dată de un student care studia pentru lucrarea sa de licență, emite radiații electromagnetice puternice de trei ori pe oră, transmite Agerpres.

Undele sunt emise la fiecare 18,18 minute, a explicat astrofiziciana Natasha Hurley-Walker, care a observat fenomenul cu ajutorul unui uriaș radiotelescop de joasă frecvență din regiunea australiană numită "Outback", la mare distanță de zonele populate.

Deși există și alte obiecte în univers care emit variații radio regulate, cum ar fi pulsarii, această frecvență nu a fost niciodată observată înainte, a explicat ea.

Descoperirea acestui obiect a fost "un pic înfricoșătoare", a adăugat ea, "pentru că nu există nimic pe cer care să fie cunoscut și să facă așa ceva".

Echipa a stabilit că obiectul se află la aproximativ 4.000 de ani-lumină de Pământ, că este incredibil de luminos și are un câmp magnetic extrem de puternic.

Însă, multe alte mistere rămân de dezlegat. "Dacă faceți toate calculele, descoperiți că nu ar trebui să aibă suficientă putere pentru a produce astfel de unde radio la fiecare 20 de minute. Pur și simplu nu ar trebui să fie posibil", a declarat Hurley-Walker.

Obiectul ar putea fi un magnetar cu perioadă ultra lungă, un fenomen teoretizat de cercetători, dar niciodată observat, sau o pitică albă, o stea îmbătrânită cu o temperatură la suprafață de două ori mai ridicată decât cea a Soarelui.

"Dar și așa este destul de neobișnuit", a subliniat astrofiziciana. "Cunoaștem doar un singur pulsar pitică albă, nimic la fel de important ca acesta", a adăugat ea.

"Desigur, ar putea fi ceva la care nu ne-am gândit niciodată. Ar putea fi vorba despre un obiect complet nou", a adăugat specialista.

Echipa de cercetare a reușit să observe semnalul pe o gamă largă de frecvențe. "Acest lucru semnifică faptul că trebuie să fie un proces natural, că nu este un semnal artificial", a dat asigurări cercetătoarea când a fost întrebată dacă acest semnal radio puternic și coerent din spațiu ar fi putut fi trimis de o altă formă de viață.

Următorul pas pe care oamenii de știință intenționează să îl facă este acela de a căuta mai multe astfel de obiecte stranii în univers.

"Alte detecții le vor indica astronomilor dacă este vorba despre un eveniment punctual rar sau despre o vastă populație nouă, pe care nu am observat-o niciodată înainte", a completat Hurley-Walker.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău