Un nou vaccin împotriva holerei oferă protecţie încă din primele 24 de ore

  • 14 Iunie 2018 19:34
Un nou vaccin împotriva holerei oferă protecţie încă din primele 24 de ore

Un nou tip de vaccin împotriva holerei a demonstrat într-un studiu preclinic - înainte de a fi testat pe oameni - că îl protejează pe cel infectat încă din primele 24 de ore de la administrare, faţă de zece zile cât este nevoie în prezent, se arată într-un studiu publicat miercuri de Science Translational Medicine şi citat de EFE.

Vaccinul, dacă se dovedeşte eficient la oameni, "ar putea schimba traiectoria unei epidemii de holeră", notează centrul medical american Brigham and Women's Hospital (BWM), unul din participanţii la studiu.

Acest nou tip de vaccin poate combate holera pe două fronturi, antrenând pe de-o parte sistemul imunitar pentru a detecta şi distruge bacteria pe termen lung şi protejându-l pe de altă parte pe cel infectat "în mod imediat" în faţa efectelor bolii.

Unul dintre autorii studiului, Matthew Waldor de la BWM a explicat că această realizare reprezintă "un concept cu totul nou în materie de vaccinuri, deoarece acest agent dual provoacă un răspuns imun pe termen lung, dar oferă totodată o protecţie aproape imediată".

Waldor a considerat că realizarea obţinută de echipa sa este foarte diferită de ceea ce s-a făcut până acum, mărturisind că încă nu au descifrat total, în actualul sistem preclinic, modul în care această "terapie inovatoare protejează de boli similare holerei în mai puţin de o zi de la administrare".

Vaccinurile tradiţionale orale împotriva holerei erau până acum realizate din tulpini moarte şi aveau nevoie de zece zile pentru a-şi face efectul, se arată în comunicat.

Echipa lui Waldor a realizat vaccinul folosind tehnica editării genetice, un vaccin viu bazat pe o tulpină de holeră care la începutul anului 2010 a declanşat o amplă epidemie în Haiti.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
-4 °C
Ninsoare
Umiditate:85 %
Vint:5,1 m/s
Mie
1 °C
Joi
-0 °C
Vin
-5 °C
Sâm
-0 °C
Dum
1 °C

Curs oficial BNM 22 Ianuarie 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4835 -0.0676
USD 17.1381 -0.0037
RON 4.1314 -0.0295
UAH 0.6131 0.0006
RUB 0.2580 -0.0004
Arhivă Radio Chișinău