Un nou vaccin împotriva holerei oferă protecție încă din primele 24 de ore

  • 14 Iunie 2018 19:34
Un nou vaccin împotriva holerei oferă protecție încă din primele 24 de ore

Un nou tip de vaccin împotriva holerei a demonstrat într-un studiu preclinic - înainte de a fi testat pe oameni - că îl protejează pe cel infectat încă din primele 24 de ore de la administrare, față de zece zile cât este nevoie în prezent, se arată într-un studiu publicat miercuri de Science Translational Medicine și citat de EFE.

Vaccinul, dacă se dovedește eficient la oameni, "ar putea schimba traiectoria unei epidemii de holeră", notează centrul medical american Brigham and Women's Hospital (BWM), unul din participanții la studiu.

Acest nou tip de vaccin poate combate holera pe două fronturi, antrenând pe de-o parte sistemul imunitar pentru a detecta și distruge bacteria pe termen lung și protejându-l pe de altă parte pe cel infectat "în mod imediat" în fața efectelor bolii.

Unul dintre autorii studiului, Matthew Waldor de la BWM a explicat că această realizare reprezintă "un concept cu totul nou în materie de vaccinuri, deoarece acest agent dual provoacă un răspuns imun pe termen lung, dar oferă totodată o protecție aproape imediată".

Waldor a considerat că realizarea obținută de echipa sa este foarte diferită de ceea ce s-a făcut până acum, mărturisind că încă nu au descifrat total, în actualul sistem preclinic, modul în care această "terapie inovatoare protejează de boli similare holerei în mai puțin de o zi de la administrare".

Vaccinurile tradiționale orale împotriva holerei erau până acum realizate din tulpini moarte și aveau nevoie de zece zile pentru a-și face efectul, se arată în comunicat.

Echipa lui Waldor a realizat vaccinul folosind tehnica editării genetice, un vaccin viu bazat pe o tulpină de holeră care la începutul anului 2010 a declanșat o amplă epidemie în Haiti.

Sursa: Agerpres

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:31 %
Vint:13,38 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău