Un nou terminal pentru cereale în portul Giurgiulești

  • 11 Noiembrie 2016 15:18
Un nou terminal pentru cereale în portul Giurgiulești

Grupul Trans-Oil a deschis în portul Giurgiulești un nou terminal pentru exportul cerealelor. Viceprim-ministrul, ministrul economiei, Octavian Calmâc, a declarat în cadrul ceremoniei de finalizare a proiectului că terminalul de export de cereale deschide nu doar noi posibilități pentru exporturile Republicii Moldova la compartimentul dat, dar constituie și un suport considerabil pentru producătorii agricoli, care vor avea posibilitatea mai operativ și în condiții mult mai avantajoase să-și exporte producția pe piețele regionale și internaționale, transmite IPN.

„Prin realizarea acestui proiect, Grupul Trans-Oil își dublează capacitățile de export, iar aceasta, la rândul său, face produsele noastre mai competitive și accesibile pe piețele internaționale”, a subliniat vicepremierul Octavian Calmâc.

În context, ministrul Calmăc a menționat că în viitorul apropiat, în paralel cu dezvoltarea capacităților portului, este necesară elaborarea și implementarea unui proiect investițional, care ar avea drept obiectiv major dezvoltarea infrastructurii atât a portului, cât și a zonei adiacente acestuia, în special a localității Giurgiulești.

Președintele Grupul Trans-Oil,Vaja Jhashi, a menționat că prin realizarea acestui proiect compania a devenit cel mai operațional agent economic din regiune privind capacitățile de încărcare a navelor cu cereale: peste 1000 tone pe oră pentru navele maritime și până la 8000 tone pentru barjele fluviale. „Sunt sigur că prin realizarea acestui proiect am făcut un lucru foarte bun pentru țară, pentru dezvoltarea ei în continuare. Cu creșterea investițiilor și deschiderea unui nou terminal modern situația se schimbă. Anume de aici vinurile, cerealele, uleiurile moldovenești sunt exportate în Spania, Italia, Africa de Nord și în alte țări ale lumii”, a spus președintele Grupul Trans-Oil.

La rândul său, șeful reprezentanței Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) în Republica Moldova, Dimitri Gvindadze, a menționat că instituția pe care o reprezintă este dispusă să susține și alte proiecte investiționale, realizate de autoritățile naționale în colaborare cu parteneri de dezvoltare.

”Acest terminal oferă Moldovei încă o ieșire la transportul internațional maritim. Agricultorii și oamenii de afaceri din Moldova pot exporta produsele agricole mai ieftin direct din Moldova”, a remarcat ambasadorul SUA James Pettit. ”Veți putea comercializa produsele agricole peste hotare sau puteți importa cereale sau alte produse alimentare”, a spus el.

Portul Internațional Liber Giurgiulești este un port pe Dunăre - Marea Neagră localizat pe sectorul maritim al Dunării în Republica Moldova. Acest proiect de extindere a fost finanțat parțial de U.S. Overseas Private Investment Corporation.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,6 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău