Un nou studiu arată că scleroza multiplă este provocată de un virus

  • 15 Ianuarie 14:49
Un nou studiu arată că scleroza multiplă este provocată de un virus

Scleroza multiplă este foarte probabil cauzată de virusul Epstein-Barr, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor americani, care au identificat pentru prima dată un responsabil al acestei boli autoimune, transmite AFP.

Această descoperire crește speranța unei posibile dezvoltări a unui tratament pentru vindecarea bolii ce afectează aproape 2,8 milioane de persoane pe glob, scrie digi24.ro.

Aproximativ 95% dintre adulți sunt infectați cu virusul Epstein-Barr (EBV), care poate provoca și alte boli, cum ar fi mononucleoza, conform Agerpres.

Studiul, publicat săptămâna aceasta în prestigioasa revistă Science, arată că acest virus este necesar pentru dezvoltarea sclerozei multiple, chiar dacă nu toate persoanele infectate dezvoltă boala.

 

Ipoteza este studiată de câțiva ani, dar a fost greu de demonstrat în special pentru că virusul este foarte frecvent, iar simptomele bolii nu se manifestă decât după aproximativ zece ani de la infectare.

Acesta este „primul studiu care oferă dovezi convingătoare de cauzalitate”, a spus Alberto Ascherio, autor principal și profesor de epidemiologie la școala de sănătate publică a Universității Harvard.

„Este un pas important deoarece sugerează că majoritatea cazurilor de scleroză multiplă ar putea fi prevenite prin oprirea infecției cu virusul Epstein-Barr”, a adăugat el, citat într-un comunicat. „Vizarea acestui virus ar putea duce la descoperirea unui leac”.

Cercetătorii au urmărit timp de 20 de ani peste 10 milioane de tineri adulți înrolați în armata americană, dintre care 955 au fost diagnosticați cu scleroză multiplă. Potrivit acestei lucrări, riscul de a contracta scleroza multiplă a crescut de 32 de ori după o infectare cu virusul Epstein-Barr, dar a rămas neschimbat după infectarea cu alți viruși.

Potrivit cercetătorilor de la Universitatea Stanford, care au publicat un comentariu asupra studiului în revista Science, alți factori, ca de exemplu genetica, ar putea juca un rol în dezvoltarea sau nu a bolii.

Scleroza multiplă este o boală autoimună a sistemului nervos central (creierul și măduva spinării). Ea determină o perturbare a sistemului imunitar care atacă mielina, teaca folosită pentru a proteja fibrele nervoase.

Evoluând prin recurențe, boala este foarte variabilă de la un pacient la altul, dar poate duce la sechele și este una din cauzele frecvente de handicap la adulții tineri.

Compania americană Moderna a anunțat săptămâna trecută că a început studiile clinice pe oameni a unui vaccin împotriva virusului Epstein-Barr.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
24,24
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:5,14 m/s
Sat
24
Sun
26
Mon
24
Tue
25
Wed
26
Arhivă Radio Chișinău