Un nou sprijin din partea României. Institutul Cultural Român a donat Filarmonicii Naționale de la Chișinău mai multe partituri muzicale

  • 11 Martie 2021 10:14
Un nou sprijin din partea României. Institutul Cultural Român a donat Filarmonicii Naționale de la Chișinău mai multe partituri muzicale

Un nou sprijin din partea României pentru Republica Moldova. Institutul Cultural Român a donat Filarmonicii Naționale de la Chișinău mai multe partituri muzicale, pentru a reconstitui biblioteca instituției. Aceasta a fost distrusă aproape în întregime de flăcări în urma incendiului produs în toamna anului trecut, transmite TVR MOLDOVA.

Incendiul de la Filarmonică a produs pagube uriașe patrimoniului cultural al Republicii Moldova. Mii de partituri muzicale de o valoare inestimabilă au fost distruse de flăcări. Pentru că unele documente nu mai pot fi recuperate, Institutul Cultural Român a decis să ofere altele în dar, mai scrie sursa citată

VALERIU MATEI, director, Institutul Cultural Român "Mihai Eminescu", Chișinău: "Sunt în aceste donații câteva sute de partituri ale compozitorilor români, clasici și contemporani, dar și ediții de specialitate de la editura muzicală pe lângă cele de la Uniunea Scriitorilor. Noi, Institutului Cultural Român am adăugat albume cum sunt Dinu Lipate sau cd-uri Grigore Leșe și altele. Și o donație mai completă pentru biblioteca filarmonicii, pentru ca să revină biblioteca la ceea ce a fost înainte de incendiu". 

O mare parte dintre partiturile muzicale donate de Institutul Cultural Român au fost preluate de la Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din București, care colaborază cu muzicienii din Republica Moldova.

SVETLANA BIVOL, director, Filarmonica Națională: "Noi de fapt am solicitat mai mult muzică românească ceea ce practic s-a pierdut. Că muzica clasică se mai poate găsi și pe internet sau în alte biblioteci. Aici colegii au fost foarte generoși. Practic toată colecția de partituri a lui George Enescu este prezentată aici". 

În incendiul de la Filarmonica Națională Serghei Lunchevici, s-a distrus biblioteca orchestrei simfonice, care a strâns și păstrat documente muzicale timp de 90 de ani.

MIHAI AGAFIȚA, dirijorul Orchestrei Simfonice a Filarmonicii Naționale: "Deci, a fost o bibliotecă, cea mai importantă din țară din punctul ăsta de vedere. O avere pentru noi. S-a distrus absolut tot, nu parțial, dar absolut tot. Deci, asta a fost marea noastră pierdere și în sensul ăsta suntem foarte recunoscători când primim asemenea donații". 

Reprezentanții Institutului Cultural Român spun că sunt gata să sprijine Filarmonica Națională din Chișinău ori de câte ori li se va cere.

ALEXANDRU DRĂGHICI,  secretar general, Institutului Cultural Român, București: "Donația are drept scop sprijinirea culturii românești în ansamblul ei. Pentru că vorbim aceași limbă, același grai și trebuie să fim alături pentru că sprijinim cultura românească".

Incendiul de la Filarmonică s-a produs pe 24 septembrie 2020. O mica parte dintre partiturile muzicale scoase din foc sunt în proces de restaurare la Biblioteca Națională din Chișinău. Pentru reconstrucția Filarmonicii, au fost deschise mai multe conturi pentru donații. Până acum s-au donat aproape 4 milioane de lei. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău