Un nou sediu pentru Direcția Azil a Inspectoratul General pentru Migrațiune și Azil a fost deschis la Chișinău
-
20 Ianuarie 2023 12:50
Un nou sediu pentru Direcția Azil a Inspectoratul General pentru Migrațiune și Azil a fost deschis astăzi, 20 ianuarie, la Chișinău. Pentru construcția și amenajarea acestuia, ONU a oferit circa un milion de euro, în contextul în care, de la începutul războiului în Ucraina, peste 80 mii de persoane au cerut protecție temporară pe teritoriul Rep. Moldova, transmite Radio Chișinău.
De la începutul războiului rus în Ucraina, R. Moldova este nevoită să facă față unui număr mare de refugiați din țara vecină. În acest context, Inspectoratul General pentru Migrațiune și Azil și Ghișeul de documentare a beneficiarilor de protecție temporară, a deschis un nou sediu pentru documentarea și protecția refugiaților. Oficiul a fost deschis cu suportul financiar al Înaltului Comisariat ONU, care a investit aproximativ un milion de euro, a subliniat ministru Afacerilor Interne, Ana Revenco:
„Este rezultatul negociat, semnat și pus în aplicare de către echipa MAI și echipa de la Înaltul Comisariat ONU cu oficiul din Moldova, privind cooperarea în scopuri gestionării eficiente a crizei refugiaților și susținerea țărilor gazdă afectate de conflictul din Ucraina, semnat în august, anul trecut”, a spus Revenco.
Oficiul va fi important pentru refugiații ucraineni pentru că le va oferi acces mai mare și la alte servicii, a spus Înaltul Comisar ONU pentru refugiați, Filippo Grandi. El a apreciat colaborarea cu Republica Moldova în gestionarea crizei refugiaților de război:
„Sunt impresionat că din această criză am reușit cumva să rezolvăm anumite lucruri, și recenta aprobare de către Guvern a mecanismul de protecție temporară este un pas foarte important. Va fi important pentru refugiații ucraineni pentru că le va oferi un fel de stabilitate, va fi important să aibă un acces mai mare și la alte servicii precum educație”, a menționat Grandi.
În cadrul evenimentului de deschidere a biroului, premierul Natalia Gavrilița a spus că această experiență nefastă a unit și mai mult societatea:
„După declararea acestui război injust din Ucraina este că noi am demonstrat că societatea noastră este una care nu doar declară, dar și trăiește valorile europene”, a spus Gavrilița.
De la începutul războiului rus în Ucraina, sute de mii de refugiați au trecut frontiera moldo-ucraineană, iar peste 80 mii de persoane au rămas pe teritoriul Rep. Moldova, cerând protecție temporară