Un nou scaner, construit de cercetători francezi, oferă speranțe pentru detectarea precoce a maladiei Parkinson

  • 23 Septembrie 2019 18:44
Un nou scaner, construit de cercetători francezi, oferă speranțe pentru detectarea precoce a maladiei Parkinson

Cercetători francezi dezvoltă ceea ce tot ei au caracterizat drept cel mai puternic scaner cu rezonanță magnetică din lume, un instrument care folosește un magnet care cântărește cât o balenă albastră și care va permite diagnosticarea încă din stadiile incipiente ale unor boli debilitante, precum maladia Parkinson, informează luni Reuters, preluat de Agerpres.

Acest scaner "are potențialul de a detecta boala în stadiile incipiente și, în consecință, permite monitorizarea sa mult mai precisă", a declarat pentru Reuters Nicolas Boulant, directorul științific al acestui proiect.

Scanerele cu rezonanță magnetică (RMN), ce sunt folosite de mai multe decenii, le permite medicilor să observe ce părți ale creierului sunt afectate, în timp ce pacientul este încă viață. Această tehnologie folosește câmpuri magnetice puternice și unde radio pentru a produce imagini de detaliu.

Scanerul dezvoltat de cercetătorii francezi, în cadrul așa-numitului Proiect Iseult, dispune de un nou supermagnet de formă cilindrică, cu mult mai greu decât cele folosite în scanerele RMN obișnuite. Acest supermagnet are 5 metri lungime și un diametru de 5 metri - aproximativ cât un automobil sedan - și cântărește 130 de tone (greutatea unei balene albastre, cel mai mare mamifer de pe Pământ).

Acest instrument va avea capacitatea de a obține imagini ale creierului de sute de ori mai detaliate decât scanerele folosite în prezent. Noul scaner este încă în construcție și ar putea oferi primele imagini de detaliu fără precedent ale unui creier uman spre sfârșitul anului viitor sau la începutul lui 2021.

Proiectul Iseult le va permite oamenilor de știință să înțeleagă mai bine creierul uman și modul său de funcționare dar și să studieze caracteristicile care ne fac "speciali" ca specie - lucruri precum muzica, matematica, literatura sau limbajul abstract. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău