Un nou regulament de organizare și funcționare a Consiliilor elevilor

  • 06 Decembrie 2023 08:52
Un nou regulament de organizare și funcționare a Consiliilor elevilor

Consiliile elevilor, formate la nivel de instituție de învățământ, la nivel regional sau național vor funcționa în baza unui nou regulament, aprobat de Ministerul Educației și Cercetării, relatează serviciul de presă al instituției.

Documentul are scopul să îmbunătățească mecanismele de participare a elevilor la luarea deciziilor, precum și să creeze un parteneriat durabil între toți membrii comunității școlare. 

Regulamentul se referă la procedura de constituire a consiliilor, structura, atribuțiile, principiile de activitate, modul de finanțare, selecția membrilor, rolul coordonatorului metodologic ș.a.m.d.

„Consiliile elevilor trebuie să reprezinte interesele elevilor, să identifice necesităţile și provocările cu care se confruntă elevii, dar și să promoveze drepturile acestora în raport cu administrația instituției și alte structuri. Prin adoptarea regulamentului, ministerul va reuși să asigure: reprezentarea elevilor ca beneficiari principali ai învățământului general și profesional tehnic; participarea activă a elevilor în procesul decizional în legătură cu problemele ce îi vizează; monitorizarea respectării drepturilor elevului; încurajarea schimbului de bune practici; cooperarea cu alte organizații”, susține Marcel Marin, șeful direcției „Politici în domeniul tineret”, din cadrul Ministerului Educației și Cercetării. 

Regulamentul a fost elaborat în cadrul unui grup de lucru larg, cu participarea reprezentanților elevilor, societății civile, structurilor asociative și a partenerilor externi. La etapa elaborării, regulamentul a fost consultat în cadrul unor evenimente regionale, precum și prin platforma www.particip.gov.md. 

În scurt timp, Ministerul Educației și Cercetării urmează să dezvolte un program de suport pentru Consiliile elevilor, precum și o campanie națională de informare cu privire la mecanismele de participare în procesele decizionale.

Regulamentul de organizare și funcționare a Consiliului elevilor poate fi consultat aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:55 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
16
Fri
16
Arhivă Radio Chișinău