Un nou "record Guinness" pentru Republica Moldova

  • 17 Octombrie 2014 10:54
Un nou

Republica Moldova e pe cale să bată un nou record Guinness. De data asta e vorba de o colecție impunătoare de aparate de radio vechi și magnetofoane, adunate de Petru Costin din toate colțurile lumii timp de 40 de ani.

Expoziția a fost găzduită de Casa de Cultură din Sărata Galbenă, Hâncești.

După ce a intrat în Cartea Recordurilor cu o colecție impresionantă de potcoave și monede, Petru Costin speră că va mai înregistra un record cu colecția sa de aparate radio și magnetofoane. Unele dintre ele au dimensiunile unui televizor, altele sunt cât un ceas deșteptător:

„Unele dintre ele sunt rare, cum ar fi „Zenith Transatlantic”, un aparat american și civil. Când l-am căpătat în colecție era în bucăți, dar acum arată ca nou. L-am executat așa cum a fost. Este altul  „Zvezda” (Stea-traducere din rusă) din 1954, un radio cu un dizain interesant. Am un radio din 1934, care a fost filmat într-o  peliculă rusească celebră despre război”, a specificat Petru Costin . 

Pasiunea colecționarului se trage încă din copilărie, iar pe parcursul a 40 de ani a reușit să adune peste 600 de aparate. Dacă pentru unele „bijuterii”, Petru Costin a dat un pumn de bani, altele i-au fost dăruite la diverse ocazii.

„Pasiunea e din copilărie. Eram micuț când am început să colecționez diferite obiecte: de la stilouri până am ajuns la peste 20 de colecții și 200 de expoziții în țară și în lume”, a menționat coelcționarul.

Cel mai vechi aparat radio datează din 1924. Acestea au fost colecționate din diferite regiuni ale R. Moldova, dar și de peste hotarele țării: România, Germania, Polonia, Ungaria, SUA. Astfel, aparatele radio nu lasă pe nimeni indiferent atunci când trec pe lângă ele.

 „Mie îmi place acesta, că seamănă cu o geantă sau acesta că are antenă mare”, a declarat un vizitator.

„Mă uit la acestea, care sunt din generația mea. Când învățam la Colegiul de muzică „Ștefan Neaga”din Chișinău ne foloseam și noi de dânsele. Prezintă un mare interes. Acelea din partea ceea nu am văzut niciodată, dar pe astea le-am văzut la tata la școală, fiindcă era profesor de fizică”.

Pentru Petru Costin această colecție e fără preț, deoarece fiecare aparat transmite un fragment din istorie. Colecția preț nu are, fiindcă e o expoziție culturală, istorică, științifică, iar tematica e Uniunea Sovietică, deoarece noi ne aflam în acele împrejurimi, acea perioadă istorică”, a explicat Costin.

De-a lungul timpului, colecționarul  a adunat stilouri, chipiuri și uniforme militare, dar și icoane. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
1,63
Cer fragmentat
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Sun
2
Mon
1
Tue
0
Wed
1
Thu
3
Arhivă Radio Chișinău