Un nou recensământ în China, cea mai populată țară din lume
-
03 Noiembrie 2020 11:08
Peste un miliard de cetățeni chinezi vor participa la un nou recensământ, care are loc o dată pe deceniu și care îi va informa pe decidenții politici în legătură cu schimbările demografice din țara cu cea mai mare populație din lume, care în același timp îmbătrânește rapid, și va ajuta la stabilirea politicilor sociale și economice pentru anii viitori, relatează Reuters, preluat de Agerpres.
Peste șapte milioane de persoane angajate în realizarea recensământului au început duminică să meargă din ușă în ușă pentru a aduna informații, care variază de la date despre deținerea de mașini sau despre eventuali membri de familie care se află în Hong Kong sau Taiwan. Autoritățile vor publica în aprilie rezultatul recensământului.
Față de recensământul din 2010, operatorii nu mai folosesc acum hârtie și pix, ci au asupra lor smartphone-uri și tablete. Acest lucru ar putea spori acuratețea colectării datelor, dar nu va scurta perioada de desfășurare a recensământului, care va dura peste o lună, urmând să se încheie la 10 decembrie. Recensământul din 2010 s-a desfășurat numai pe parcursul a zece zile.
Numărul întrebărilor a crescut de la 18 la 19. De asemenea, 10% din populație va fi selectată ulterior să răspund la 48 de întrebări dintr-un alt doilea chestionar, față de 45 data trecută.
Numărul cărții de identitate va fi înregistrat pentru prima dată, astfel că informațiile colectate vor fi verificate electronic cu ajutorul bazelor de date cu persoane identificate. Oficialii au spus că detaliile din cartea de identitate vor fi comparate cu datele din bazele poliției, serviciilor de sănătate și alte autorități pentru a garanta acuratețea. Oficialii au oferit garanții că informațiile vor fi păstrate strict confidențiale și nu vor fi folosite pentru vreun alt scop.
În premieră, persoanele care vor fi intervievate vor trebui să dezvăluie dacă au membri de familie care sunt rezidenți în Hong Kong, Macao și Taiwan, sau au acum și cetățenie străină. Nu vor fi solicitate alte detalii despre respectivele rude.
În chestionarul suplimentar, respondenții vor fi rugați să dezvăluie valoarea chiriei pe care o plătesc lunar. Limita de sus este de '10.000 de yuani sau mai mult' (1.495 de dolari). Este un nivel mai ridicat decât cea mai mare limită de la recensământul din 2010, când era de '3.000 de yuani sau mai mult', ceea ce reflectă majorarea semnificativă a valorii proprietății în ultimul deceniu în China, dar și costul mai ridicat al vieții.
Tot în al doilea chestionar, respondenții vor fi rugați în premieră să spună dacă dețin mașini. În plus, ar urma să dezvăluie valoarea generală a tuturor mașinilor pe care le au, ceea ce evidențiază creșterea averii personale în ultimii zece ani. Nu vor trebui să divulge însă informații despre alte bunuri, cum ar fi numărul de proprietăți deținute.
În trecut, chinezii erau întrebați dacă dețin permise de rezidență urbane sau rurale, în conformitate cu un sistem de înregistrare a gospodăriilor vechi de decenii. La recensământul din acest an, ei vor fi întrebați doar dacă dețin drepturi de gestionare a unor terenuri rurale, ceea ce reflectă noua atenția acordată de Beijing resurselor de pământ în zonele rurale și felului în care sunt ele folosite.
Toate terenurile rurale sunt deținute de colective locale, nu de stat. Agriculturii au dreptul să folosească terenul deținut de colectivul lor local pe baza unor contracte pe termen lung și pot subcontracta gestionarea terenurilor lor către alte persoane, dacă doresc acest lucru.
La recensământul din 2010, cetățenii cu vârsta de cel puțin 60 de ani au fost întrebați și despre starea lor generală de sănătate. În acest an, pentru prima dată, vor fi întrebați, în plus, și despre situația lor de viață - dacă trăiesc singuri, cu un partener, cu copii sau într-un centru special. China se confruntă cu ceea ce experți numesc o 'bombă cu ceas demografică', după decenii în care a impus politica unui singur copil, aceasta fiind în cele din urmă abandonată în 2016. În 2018, aproape o cincime dintre cetățenii chinezi aveau cel puțin 60 de ani, ceea ce înseamnă 249 de milioane de persoane.