Un nou punct de trecere a frontierei de stat urmează a fi instituit între Republica Moldova și România

  • 25 Iunie 2022 12:50
Un nou punct de trecere a frontierei de stat urmează a fi instituit între Republica Moldova și România

Un nou punct de trecere a frontierei de stat urmează a fi instituit între localitățile Leova din Republica Moldova și Bumbăta din România. Subiectul a fost dicutat la ședința de ieri, 24 iunie, a Comisiei Situații Excepționale (CSE).

Dispoziția CSE prevede alocarea unui teren de 0,47 hectare din cadrul fondului forestier, proprietate publică a statului, pentru construcția unui pod temporar peste Prut între cele două localități.

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene va începe procesul de negociere și încheiere a tratatului prin schimb de note privind deschiderea punctului de trecere a frontierei de stat deschis traficului internațional Leova-Bumbăta, rutier. Autoritățile implicate în realizarea construcției și amenajării punctului de trecere a frontierei de stat deschis traficului internațional Leova-Bumbăta, rutier, vor prezenta Guvernului în termen de 10 zile informații privind cheltuielile de construcție și amenajare a punctului de trecere.

CSE a mai decis reabilitarea porțiunii moldovenești a tronsonului de cale ferată Basarabeasca (Republica Moldova) – Berezyne (Ucraina), cu o lungime totală de 1.188 metri,  astfel încât deja la începutul toamnei să fie reluată circulația trenurilor, pentru asigurarea achizițiilor în sectoarele energeticii, apei, transporturilor și serviciilor poștale, în scopul efectuării transportului feroviar către portul fluvial-maritim Ismail (Ucraina), și al asigurării conexiunii alternative între Chișinău și Odessa.

De asemenea, prin derogare de la normele sanitar-veterinare în vigoare, s-a permis tranzitul produselor de origine animală originare din Ucraina care au acces interzis pe teritoriul Republicii Moldova, prin punctele de inspecție la frontieră Criva – Mamaliga, rutier; Tudora – Starokazacie, rutier; Giurgiulești – Reni, rutier; Otaci – Moghilev-Podolsk, rutier și Vălcineț–Moghilev-Podolsk, feroviar.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău