Un nou proiect imobiliar cu apartamente la preț redus pentru judecători

  • 29 Ianuarie 2018 19:42
Un nou proiect imobiliar cu apartamente la preț redus pentru judecători

Compania care va construi un nou ansamblu rezidențial unde judecătorii vor beneficia de apartamente la preț redus, de această dată în sectorul Ciocana al Capitalei, este Basconslux SRL. Firma, selectată de grupul de lucru constituit de Consiliul Superior al Magistraturii, a mai ridicat în trecut imobile cu locuințe destinate magistraților și a figurat anterior în mai multe anchete jurnalistice.

Terenul de 77 de ari, de pe bulevardul Mircea cel Bătrân, a fost transmis în arendă CSM încă la sfârșitul anului 2014, iar tocmai la trei ani distanță, în mai 2017, Consiliul a adoptat o hotărâre prin care a desemnat membrii grupului de lucru mandatați să aleagă compania de construcții care să ridice ansamblul rezidențial, relatează Anticorupție.md

Potrivit reprezentanților CSM, de atunci,  grupul de lucru s-a întrunit în câteva ședințe. „S-a publicat un anunț în Monitorul Oficial, prin care au fost invitați să participe la procedura de selectare a unei companii de construcție în vederea proiectării și construirii unor blocuri locative pentru angajații sistemului judecătoresc. S-a desfășurat concursul de selectare a companiei de construcție. În rezultatul examinării ofertelor operatorilor economici, a fost desemnat câștigător operatorul economic Basconslux SRL”, potrivit unui răspuns oferit de Carolina Mangîr, șefa serviciului de informare al CSM.

Între timp, cererile persoanelor din sistemul judecătoresc care au solicitat acordarea apartamentelor la preț preferențial sunt în proces de examinare, a adăugat ea, fără a oferi numele acestora.

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris anterior despre faptul că terenul oferit sistemului judecătoresc a fost atribuit fără să fi fost organizată vreo licitație, ci printr-o hotărâre a Consiliului Municipal Chișinău (CMC). Lotul a fost și subiect al unui proces de judecată, intentat de Asociația Judecătorilor din Republica Moldova, pentru a nu-l pierde. Este deja al patrulea proiect imobiliar destinat reprezentanților sistemului judecătoresc, după ce alte trei ansambluri rezidențiale - două în sectorul Râșcani și altul la Botanica - au fost date în exploatare în primăvara anului trecut. Mai mulți judecători și angajați ai sistemului au reușit, deja, să vândă apartamentele procurate la preț redus.

Două dintre imobile, unul pe strada Ceucari și altul pe strada Vasile Alecsandri, au fost construite de aceeași firmă - Basconslux SRL. Mai mult, compania ridică în prezent un alt ansamblu chiar lângă terenul atribuit CSM, cu șase blocuri de locuit și care ar urma să fie dat în exploatare în 2019. Basconslux SRL a ajuns a în vizorul presei și după ce Ministerul Finanțelor a fost obligat, prin judecată, să transfere în conturile firmei circa 14 milioane de lei din bugetul public pentru lucrările de demolare ale Stadionului Republican din centrul Capitalei, efectuate încă în 2007. Asta chiar dacă, potrivit repezentanților statului, firma a fost aleasă în lipsa unei licitații publice, iar termenul de prescripție pentru chemare în judecată a expirat. 

Detalii, în ancheta: „Cine driblează legea în dosarul Stadionului Republican”

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău