Un nou plan al Israelului pentru distrugerea tunelurilor Hamas. Scenariul despre care SUA ar fi fost anunțate recent - Wall Street Journal

  • 05 Decembrie 2023 12:18
Un nou plan al Israelului pentru distrugerea tunelurilor Hamas. Scenariul despre care SUA ar fi fost anunțate recent - Wall Street Journal

​Israelul ar fi asamblat un amplu sistem de pompe care ar putea fi folosite pentru a inunda cu apă de mare tunelurile de sub Fâșia Gaza folosite de Hamas, în încercarea de a-i alunga pe luptătorii grupării, scrie Wall Street Journal, citând oficiali americani, conform Reuters.

La jumătatea lunii noiembrie, armata israeliană a finalizat instalarea a cel puțin cinci pompe la o distanță de aproximativ 1,6 kilometri nord de tabăra de refugiați Al-Shati, care ar putea pompa din mare mii de metri cubi de apă pe oră, inundând tunelurile în câteva săptămâni, arată informațiile Wall Street Journal, potrivit Hotnews.

Nu era clar dacă Israelul va lua în considerare utilizarea pompelor înainte ca toți ostaticii să fie eliberați, în condițiile în care Hamas a susținut că a ascuns prizonieri în „locuri și tuneluri sigure”.

Întrebat despre aceste informații, un oficial american a spus că are sens ca Israelul să facă tunelurile inoperabile și că ia în calcul o serie de modalități pentru a face asta.

Ministerul israelian al Apărării nu a răspuns solicitărilor de a comenta acest posibil plan al Israelului, scrie Reuters.

Wall Street Journal notează că un oficial al Forțelor de Apărare ale Israelului (IDF) a refuzat să comenteze acest plan, dar a spus că „IDF lucrează în diferite moduri pentru a demonta capacitățile teroriste ale Hamas, folosind diverse instrumente militare și tehnologice”.

Israelul a informat pentru prima dată Statele Unite despre această opțiune luna trecută, mai scrie Wall Street Journal, notând că oficialii americani nu știau cât de aproape este guvernul premierului Benjamin Netanyahu de a pune în aplicare un astfel de plan.

Israelul nu a luat încă o decizie finală de a pune în aplicare sau de a exclude un astfel de plan, au mai spuus oficialii citați de Wall Street Journal, potrivit Reuters.

Strategia de gherilă a Hamas care sfidează Israelul

Una dintre provocările enorme cu care se confruntă armata israeliană sunt tunelurile Hamas din Gaza. Se estimează că gruparea islamistă ar avea 1.300 de tuneluri care s-ar întinde pe aproximativ 500 de kilometri, iar unele dintre ele se află până la 70 de metri sub pământ, potrivit ABC Spania, citat de Rador Radio România.

Majoritatea acestor canale subterane au doi metri înălțime și doi metri lățime. Guvernul lui Benjamin Netanyahu consideră că ostaticii luați de Hamas la atacul din 7 octombrie sunt ținuți captivi în aceste tuneluri.

Într-un articol publicat de Institutul de Război Modern al Academiei Militare a Statelor Unite, fostul ofițer militar american John Spencer dezvăluie că „metroul din Gaza” este coșmarul Israelului, deoarece este un „oraș” autentic pe care Hamas, în cazul unei incursiuni terestre, l-ar folosi defensiv și ofensiv. Spencer spune că exemplul recent pe care îl are Israelul despre ceea ce ar putea urma este în 2014, când a desfășurat o campanie la sol pentru a distruge Hamas.

„Metroul” din Gaza are generatoare de energie, ventilație, conducte de apă și rezerve de alimente care le permit militanților să supraviețuiască în mijlocul bombardamentelor. „Tunelurile interconectate sub zonele urbane permit Hamas să se deplaseze rapid între pozițiile de atac pregătite cu depozite de puști cu lunetă, muniții antitanc, grenade propulsate de pușcă și alte arme. Tunelurile vor fi elementul vital al strategiei de război de gherilă a Hamas”, explică fostul militar american.
 
Hamas ar folosi tunelurile și pentru a ascunde și a muta rachete. Acestea pot fi detonate de la distanță sau transportate în locuri de lansare ascunse în ultimul minut.

Armata israeliană are o unitate specializată în acest tip de tactici: unitatea Yahalom a corpului de inginerie de luptă. Specializați în găsirea, curățarea și distrugerea tunelurilor, sunt bine echipați pentru a face față noilor forme de război clandestin. Ei folosesc senzori de sol și aer, radare, echipamente de foraj și alte sisteme pentru a găsi tuneluri. Forțele de Apărare Israeliene (IDF) folosesc, de asemenea, simulatoare de antrenament în realitate virtuală, care le permit soldaților să se antreneze chiar și atunci când nu se află în locurile de antrenament fizic.

Provocarea cu care se confruntă IDF este complexă din cauza dimensiunii kilometrice a tunelurilor și a pozițiilor în care se află acestea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău