Un nou pas către Lună. NASA a ales zona de aselenizare pentru roverul VIPER, care va căuta gheață pe satelitul natural al Pământului

  • 21 Septembrie 13:45
Un nou pas către Lună. NASA a ales zona de aselenizare pentru roverul VIPER, care va căuta gheață pe satelitul natural al Pământului

NASA a anunțat luni că a ales craterul Nobile, situat în proximitatea polului sudic al Lunii, ca zonă de asolizare, în 2023, a unui robot de explorare ce va avea misiunea de a căuta gheață pe satelitul natural al Pământului, informează AFP.

Administrația Națională Aeronautică și Spațială din SUA speră că acel rover va putea să confirme prezența apei înghețate la mică adâncime sub scoarța lunară, care ar putea fi transformată într-o bună zi în carburant pentru rachete lansate în misiuni spre planeta Marte și spre alte regiuni ale spațiului îndepărtat, transmite Agerpres.

„Craterul Nobile este un crater de impact în apropiere de Polul Sud al Lunii, care s-a născut în urma unei coliziuni cu un alt corp ceresc mai mic”, a declarat pentru reprezentanții presei Lori Glazer, directoarea diviziei de științe planetare din cadrul NASA.

Zona aleasă este una dintre cele mai reci regiuni din Sistemului Solar și nu a fost cercetată până acum decât de la distanță, cu ajutorul unor senzori precum cei prezenți la bordul sondei Lunar Reconnaissance Orbiter și la bordul navetei spațiale robotizate denumită Lunar Crater Observation and Sensing Satellite.

Roverul care va ajunge pe Lună în 2023 a primit numele VIPER, acronim pentru Volatiles Investigation Polar Exploration Rover. Potrivit lui Lori Glazer, acesta „va face cunoștință cu scoarța lunară, forând chiar până la un metru adâncime în sol”.

Roverul VIPER al NASA are o greutate de 430 de kilograme, iar dimensiunile lui sunt similare cu cele ale unei mașinuțe de golf: 1,5 metri x 1,5 metri x 2,5 metri. De asemenea, VIPER prezintă și câteva similitudini cu roboții androizi din franciza „Star Wars”.

Spre deosebire de roverele utilizate pe Marte, VIPER poate fi pilotat în timp real, datorită distanței mult mai scurte dintre Terra și Lună, care este de doar 300.000 de kilometri și echivalează cu 1,3 secunde-lumină.

De asemenea, noul rover al NASA este și mai rapid, deplasându-se cu o viteză de aproximativ 0,8 kilometri pe oră.

Propulsat cu ajutorul energiei solare, VIPER este echipat cu o baterie cu durată de funcționare de 50 de ore și a fost conceput pentru a rezista la temperaturi extreme. El se poate deplasa și în lateral, pentru ca panourile lui solare să rămână permanent orientate spre Soare.

Membrii echipei care va coordona roverul VIPER vor încerca să descifreze mai întâi modul în care apa înghețată a ajuns să existe pe Lună, felul în care ea s-a conservat timp de miliarde de ani și fenomenul prin care aceasta dispare.

Această misiune face parte din programul american Artemis, care vizează trimiterea din nou a unor echipaje de astronauți pe Lună.

Prima misiune lunară cu echipaj uman a fost programată oficial pentru anul 2024, dar ea va avea loc cu siguranță mai târziu, întrucât mai multe etape din acest program spațial au acumulat deja întârzieri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de prânz București
Meteo Chișinău
13,53
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:2,68 m/s
Sun
12
Mon
11
Tue
10
Wed
10
Thu
15

Curs oficial BNM 16 Octombrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0616 -0.0000
USD 17.3513 -0.0000
RON 4.0528 -0.0000
UAH 0.6587 -0.0000
RUB 0.2415 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău