Un nou moratoriu asupra Programului cetățenie prin investiție va fi instituit până în 1 ianuarie 2021

  • 26 Februarie 2020 17:46
Un nou moratoriu asupra Programului cetățenie prin investiție va fi instituit până în 1 ianuarie 2021

Un nou moratoriu asupra Programului cetățenie prin investiție va fi instituit până în 1 ianuarie 2021.

Guvernul a aprobat, în cadrul ședinței din 26 februarie, un proiect de hotărâre care prevede instituirea moratoriului asupra recepționării cererilor noi de dobândire a cetățeniei Republicii Moldova contra investițiilor.

Ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, a afirmat că există mai multe divergențe pe marginea acestui program.

Este necesară o analiză suplimentară pentru opțiunea de a prelungi acest program cu modificările de rigoare, care au fost prezentate de toate instituțiile interesate și implicate în acest proces. Dar în cazul opririi sau sistării implementării acestui proiect, iarăși, sunt consecințe și costurile aferente de finalizare”, a notat ministrul.

Premierul Ion Chicu a solicitat promovarea acestui proiect în Parlament în mod prioritar.

Amintim că, primul moratoriu la legea privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit la data de 31 iulie pe o perioadă de patru luni, începând cu 23 august. Ulterior, acesta a fost prelungit.

Legea care le permite străinilor să obțină cetățenia Republicii Moldova contra unei sume de 100 de mii de euro sau a unei investiții în economie de 250 de mii de euro, a fost abrogată în prima lectură, în iunie 2019, de majoritatea parlamentară de atunci, formată din PSRM și Blocul ACUM.

Potrivit datelor oficiale, 5 persoane ar fi beneficiat până acum de aceasta, achitând câte 100 de mii de euro.   Experții de la Transparency Internațional Moldova consideră că Republica Moldova trebuie să renunțe la Programul cetățeniei prin investiții, din cauza riscurilor mari pe care le comportă acesta privind spălarea de bani și evaziune fiscală, dar și asupra securității statului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,63
Nori împrăștiați
Umiditate:84 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
10
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău