Un nou monument istoric în centrul capitalei

  • 25 Septembrie 2016 19:07
Un nou monument istoric în centrul capitalei

După 76 de ani, patrioții basarabeni Alexei Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea, militanți ai mișcării naționale din Basarabia de la începutul secolului XX, vor avea din nou un monument dedicat lor în centrul Chișinăului.

Evenimentul, este preconizat pentru joi, 29 septembrie, în scuarul Catedralei Nașterea Domnului din capitală.

Monumentul celor trei martiri a fost instalat inițial în preajma Catedralei Mitropolitane în anul 1923 la inițiativa unor prieteni ai celor trei mari intelectuali basarabeni, în frunte cu Pan Halippa. Sculptura a fost însă distrusă, alături de alte zeci de monumente construite în perioada României Mari, odată cu ocuparea Basarabiei, în 1940, de către Uniunea Sovietică.

În anul 1940 părțile din bronz ale monumentului au fost evacuate în România, iar părțile din piatră au fost ulterior distruse de autoritățile sovietice. Acum trei ani unul din urmașii lui Andrei Hodorogea și Asociația Studenților Creștini Ortodocși din Republica Moldova au venit cu inițiativa de a reconstitui identic acest monument în baza documentelor istorico-arhivistice.

Cheltuielile pentru lucrările de proiectare și edificare a monumentului, precum și de amenajare a terenului aferent, au fost acoperite din donații și sponsorizări.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:91 %
Vint:3,6 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău