Un nou lăcaș de cult a fost edificat în satul Climăuți, raionul Dondușeni, cu sprijinul Guvernului României

  • 11 Iunie 2023 19:03
Un nou lăcaș de cult a fost edificat în satul Climăuți, raionul Dondușeni, cu sprijinul Guvernului României

La data de 11 iunie a. c., consulul general al României la Bălți Petrișor Dumitrescu a participat la Sfânta și dumnezeiasca Liturghie Arhierească Duminica I-a după Rusalii, Duminica Tuturor Sfinților la Biserica Ortodoxă Română - Parohia „Adormirea Maicii Domnului”, din localitatea Climăuți, preot paroh Sergiu Marițoi, se arată într-un comunicat al Consulatului României la Bălți.

Slujba a fost oficiată de ÎPS Petru, Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor, preotul Sorin Huluță, parohul bisericii „Sfinții Martiri Brâncoveni” din municipiul Soroca, PC arhidiacon Maxim Sturza, părintele arhidiacon Constantin Olariu din cadrul Mitropoliei Basarabiei și preotul paroh.
 
Decizia de a ridica un nou lăcaș de cult a fost luată după ce biserica veche, construită din bârne din lemn de brad, a ars, în anul 2016, în urma unui incendiu. Edificarea a început în luna noiembrie 2019. Până la data de 28 august 2022, când a fost oficiată prima liturghie în noua biserică, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, pe stil vechi, slujbele au fost ținute într-un paraclis adiacent.
 
Noul edificiu a fost ridicat cu sprijinul financiar acordat, în cea mai mare parte, de Guvernul României - Departamentul de Stat pentru Culte și contribuția comunității locale. Construcția a fost încheiată și, în continuare, se vor picta pereții interiori.
 
Consulul general a transmis salutul Guvernului României și a arătat grija pe care statul român o are față de românii din străinătate. A subliniat sprijinul pe care România îl acordă permanent Republicii Moldova pentru bunăstarea tuturor cetățenilor și a fortificării parcursului european. Poporul român și-a adus o contribuție importantă la proiectele de cooperare bilaterală pentru îmbunătățirea condițiilor de viață ale cetățenilor Republicii Moldova, prin finanțarea renovării a peste 1.100 de grădinițe; donația a 196 de microbuze școlare pentru instituții de învățământ; burse de studii; programe de pregătire pentru profesori; tabere de vară pentru elevi și profesori.
 
Totodată, a adus în atenție că, în cadrul Acordului dintre Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea Programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la Chișinău, la 11 februarie 2022, din care Guvernul României a oferit Republicii Moldova 25 de milioane de euro pentru implementarea mai multor proiecte de infrastructură din cadrul programului național „Satul european”. Din această sumă vor fi achiziționate și autobuze școlare.
 
Și-a manifestat înalta apreciere pentru eforturile pe care preotul paroh, alături de comunitatea locală, le-a făcut pentru edificarea, într-un timp scurt a lăcașului de cult și a îndemnat la continuarea și finalizarea lucrărilor.
 
În nordul Republicii Moldova, prin sprijinul Guvernului României, s-a edificat un nou spațiu de exprimare, de conservare și dezvoltare a culturii și a credinței strămoșești, care va dăinui peste timp. Este o realitate că, de-a lungul istoriei, credința ne-a ajutat să conservăm limba și tradițiile care s-au păstrat până în zilele noastre.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:2,57 m/s
Sun
4
Mon
6
Tue
5
Wed
5
Thu
5
Arhivă Radio Chișinău