Un nou front în războiul Rusiei cu Occidentul: Hackerii ruși atacă telefoanele militarilor NATO

  • 04 Octombrie 2017 23:37
Un nou front în războiul Rusiei cu Occidentul: Hackerii ruși atacă telefoanele militarilor NATO

Rusia a deschis o nouă linie de front cu NATO, folosind „călcâiul lui Ahile” al tuturor soldaților alianței –  telefoane mobile personale, potrivit reprezentanților forțelor armate occidentale, citați de The Wall Street Journal.

Victime ale acestei campanii au ajuns militarii contingentului NATO cu efectiv de 4.000 staționat anul acesta în Polonia și în statele baltice, precizează Pagina de Rusia.

Printre victime s-a numărat și colonelul armatei americane Christopher L’Heureux, care a preluat comanda bazei NATO din Polonia în luna iulie. Potrivit lui L’Heureux, la scurt timp după ce s-a întors la mașina sa după niște excerciții de tragere, a constatat că iPhone-ul său personal a fost supus unui atac. Un hacker a încearcat să sparga al doilea nivel de protecție de pe o adresa IP din Rusia.

„Pe el era o mică hartă Apple, și în centrul hărții era Moscova – a declarat colonelul L’Heureux, staționat nu departe de o bază militară rusa  – era și un mesaj: cineva a încercat să acceseze iPhone-u dvs.“.

„Colonelul L’Heureux, care pregătește pozițiile tactice ale trupelor pentru a respinge o potențială invazie a Rusiei, a descoperit că este monitorizat fizic prin iPhone-ul său”, susține articolul.

„Au încercat să-mi determine locația folosind localizarea geografică”, a spus el. „M-am gândit: Ce naiba?”.

Colonelul susține că cel puțin șase dintre ofițerii aflați sub comanda sa au avut telefoanele sau conturile Facebook compromise.

Oficialii consideră că, într-o situație de criză, telefoanele ”sparte” pot fi folosite pentru a încetini reacția NATO în fața acțiunilor militare ale Rusiei dacă, de exemplu, telefonul personal al comandantului este folosit pentru a trimite comenzi false. Deși astfel de mesaje primite ar trebui ignorate, acest lucru poate crea confuzie.

„Dacă un telefon „deturnat” intră într-o zonă protejată, de exemplu, la un post de comandă, acesta poate fi folosit pentru a culege informații confidențiale”, notează ziarul.

Totodata, în Estonia, la baza militara Thapa, din apropiere de granița cu Rusia, în ianuarie, mulți soldați s-au plâns ca diverse „lucruri ciudate“ s-au intamplat cu telefoanele lor. Un militar a povestit ca in telefonul sau a aparut un fisier audio pe care nu l-a descarcat niciodata, iar din agenda au disparut o mare parte din contacte.

„Rusia a încercat întotdeauna să atace trupele NATO cu scop de culegere de informatii  – spune Cyrus Giles, expert Chatham House. – Dar actuala campanie de hărțuire și intimidare este fără precedent“.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:75 %
Vint:1,03 m/s
Sun
12
Mon
10
Tue
9
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău