Un nou eșec al cosmonauticii rusești

  • 27 Aprilie 2016 09:53
Un nou eșec al cosmonauticii rusești

Lansarea navei spațiale Soiuz 2.1a, care urma să fie efectuată de pe noul cosmodrom Vostocinîi, situat în Extremul Orient rus, a fost amânată cu 24 de ore miercuri dimineață, a anunțat Agenția spațială rusă Roskosmos, relatează AGERPRES.

'A avut loc o oprire automată a lansării de către sistemul de control automatizat', a explicat directorul Roskosmos, Igor Komarov, agențiilor ruse de presă, singurele autorizate pe cosmodromul Vostocinîi.

Această comandă automată a fost dată la 'două minute și jumătate' înaintea orei prevăzute de decolare la ora locală 11:01 (02:01GMT), a precizat el.

O nouă tentativă de lansare a navei, care transportă trei sateliți ruși pe orbită, va avea loc joi, 28 aprilie, la aceeași oră, a declarat Komarov. 'Există toate motivele să credem că putem rezolva în 24 de ore' această defecțiune tehnică, a asigurat el.

Directorul adjunct al Roskosmos, Andred Ivanov, a adăugat că 'factorul (o eroare) uman este exclus'.

Lansarea navei era preconizată să aibă loc în prezența președintelui rus Vladimir Putin, a indicat, miercuri dimineață, purtătorul său de cuvânt Dmitri Peskov, în timp ce prezența șefului statului rus nu fusese confirmată până atunci.

'Președintele a sosit în această dimineață (miercuri) la Blagoveșcensk (principalul oraș din zonă) și s-a deplasat la Vostocinîi pentru a participa la lansare', declarase Peskov, citat de agențiile ruse de presă.

Putin 'a decis să rămână pe cosmodrom până în momentul când se vor clarifica perspectivele lansării în 24 de ore, adică mâine', a declarat el.

Nicio transmitere în direct a lansării pe canalele de televiziune ruse nu era prevăzută, spre deosebire de multele decolări de rachete rusești de pe cosmodromul Baikonur (Kazahstan).

Descris de media ruse ca 'cel mai mare șantier din țară', construcția Vostocinîi a necesitate între 300 și 400 miliarde de ruble ( de la 4 la 5,3 miliarde de euro la rata actuală).

Lucrările au început în 2012 în regiunea Amur, imensă, dar slab populată, la decizia lui Vladimir Putin, care a ordonat construirea cosmodromului pe locul unei foste baze de rachete sovietice, Svobodnîi-18.

Cosmodromul Vostocinîi, situat la 9.000 km est de Moscova, este mai aproape de ecuator decât baza rusească deja existentă din Plesețk (nordul Rusiei): un factor ce facilitează plasarea pe orbită.

Principalul avantaj al Vostocinîi este că se află pe pământ rusesc și, prin urmare, permite Moscovei să nu mai depindă de cosmodromul de la Baikonur, închiriat cu 115 milioane de dolari pe an de la Kazahstan după căderea URSS.

Cu toate acestea, Dmitri Rogozin, vicepremierul rus responsabil de sectorul spațial în guvernul rus, a avertizat recent, la postul de radio Eho Moskvî, că Rusia va continua să utilizeze Baikonur pentru a trimite oameni în spațiu până în anul 2023.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-3,37
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:5,14 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău