Un nou Cod al transportului feroviar urmează a fi aprobat de Parlament

  • 15 Septembrie 13:11
Un nou Cod al transportului feroviar urmează a fi aprobat de Parlament

Proiectul acestuia a fost elaborat de Guvern, în contextul în care proiectul Codului transportului feroviar, înregistrat în Parlament pe 11 iunie 2020, nu a fost examinat în nici o lectură și, respectiv, a devenit nul.

În opinia autorilor, implementarea noului Cod al transportului feroviar va elimina monopolul Întreprinderii de Stat ”Calea Ferată din Moldova” pe piața serviciilor feroviare. Astfel, infrastructura feroviară va aparține în continuare statului, iar serviciile de tracțiune, transport pasageri și marfă vor putea fi prestate de operatori privați, se arată în comunicat.

În același timp, se vor stabili reguli concrete privind aportul statului în privința dezvoltării infrastructurii feroviare și, prin urmare, va fi creat un climat investițional echitabil în ramură, asigurată competitivitatea pe piața serviciilor de transport feroviar de mărfuri.

O atenție sporită este acordată serviciilor de transport pasageri. În acest sens, proiectul creează temei legal necesar pentru aprobarea regulilor stricte de transport feroviar de pasageri privind acordarea serviciilor de transport pasageri, modul de deservire, mecanismul de compensare și alte aspecte legate de protecția drepturilor consumatorilor în acest domeniu.

Proiectul Codului este elaborat întru implementarea Acordului de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, și Uniunea Europeană și Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de altă parte, dar și altor acorduri semnate de țara noastră cu partenerii europeni.  

În ședința de astăzi, Comisia economie, buget și finanțe a aprobat raportul la proiectul Codului transportului feroviar. Anterior acesta a fost supus audierilor publice, pe platforma comisiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:97 %
Vint:3,6 m/s
Fri
13
Sat
15
Sun
19
Mon
15
Tue
14

Curs oficial BNM 23 Septembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.7703 0.0222
USD 17.7017 0.0218
RON 4.1959 0.0037
UAH 0.6648 0.0025
RUB 0.2433 0.0021
Arhivă Radio Chișinău