Un nou caz de pestă porcină africană a fost depistat în raionul Nisporeni

  • 02 Decembrie 2022 13:06
Un nou caz de pestă porcină africană a fost depistat în raionul Nisporeni

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a anunțat astăzi 2 decembrie, despre identificarea unui caz de pestă porcină africană înregistrat pe teritoriul Republicii Moldova. Pe 1 decembrie, prin testări de laborator a fost confirmată prezența virusului pestei porcine africane (PPA), în probele recoltate de la porci domestici, în exploatația de porcine situată în extravilanul localității Soltănești, raionul Nisporeni.

Potrivit instituției, ancheta epidemiologică este în desfășurare și se realizează de către o echipă de inspectori ai Subdiviziunii teritoriale pentru siguranța alimentelor Ungheni cu raza de acoperire  Nisporeni, în colaborare cu alte instituții competente ale statului.

„Comisia pentru Situații Excepționale a r. Nisporeni a instituit măsuri de carantină, sunt în desfășurare măsurile de eradicare a focarului cu implicarea tuturor structurilor raionale și specialiștilor de la nivelul central al ANSA. În jurul focarului au fost stabilite zonele de restricții (zona de protecție 3 km și cea de supraveghere 10 km). Se efectuează catagrafia porcilor domestici în zonele de protecție și supraveghere, controlul rezervoarelor faunei sălbatice, controlul mișcării porcinelor și produselor alimentare din carne de porc pe teritoriul Republicii Moldova, screening-ul porcilor domestici din focar”, indică ANSA.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor solicită proprietarilor de porcine să informeze urgent autoritățile de profil, medicii veterinari sau autoritățile publice locale, în cazul îmbolnăvirii și pieirii animalelor sau al depistării cadavrelor de mistreți. La fel, solicită proprietarilor de porci să nu utilizeze în hrana acestora resturi culinare și să respecte cerințele minime de biosecuritate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
28,29
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:4,12 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău