Un nou caz de deces provocat de malarie înregistrat în Republica Moldova

  • 17 August 2022 12:53
Un nou caz de deces provocat de malarie înregistrat în Republica Moldova

Agenția Națională pentru Sănătate Publică informează despre înregistrarea unui nou caz de deces provocat de malarie tropică la un cetățean al Republicii Moldova, recent revenit dintr-o regiune endemică. Este vorba de un bărbat, născut în anul 1996, angajat al unei companii de construcții, care în perioada 03.06.2022- 26.07.2022 s-a aflat în Benin, Africa de Vest, fără a administra tratamentul specific antimalaric, recomandat în asemenea cazuri.

Potrivit anchetei epidemiologice, primele semne clinice ale bolii au apărut la data de 06.08.2022, caracterizate prinfebră 38,0C, dureri de cap (cefalee), slăbiciuni generale, transpirație abundentă. 

Pe parcurs, starea bolnavului s-a agravat și a fost solicitat serviciul AMU, acesta fiind internat în IMSP SCBI „T. Ciorbă”. În aceeași zi, a fost confirmată diagnoza de malarie tropică, bolnavul fiind transferat în stare critică în secția de terapie intensivă IMSP Institutul de Medicină Urgentă. În pofida tuturor eforturilor depuse de către lucrătorii medicali, pacientul a decedat.

Instituția reiterează că malaria poate fi prevenită și tratată dacă sunt respectate cinci principii de protecție recomandate de către Organizația Mondială a Sănătății, inclusiv:

• Conștientizarea riscului de răspândire a malariei în țările care urmează să călătoriți, perioada de incubație și simptomele bolii.  

• Întreprinderea măsurilor de protejare a mușcăturilor de țânțar (repelenți, protecție mecanică, etc.).

• Administrarea tratamentului specific antimalaric, conform recomandărilor specialiștilor din sănătate.

• Adresarea după asistență medicală la apariția primelor semne de boală pentru stabilirea diagnosticului precoce și a tratamentului eficace.

• Evitarea activitățile în aer liber în apropierea locurilor de reproducere a țânțarilor, (lacuri, iazuri sau zone mlăștinoase), mai ales seara târziu și noaptea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:4,12 m/s
Mon
1
Tue
3
Wed
4
Thu
7
Fri
2
Arhivă Radio Chișinău