Un nou candidat la alegerile prezidențiale din SUA

  • 11 Februarie 2019 13:01
Un nou candidat la alegerile prezidențiale din SUA

Senatoarea americană Amy Klobuchar (democrată) și-a anunțat candidatura duminică pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2020, lansând un mesaj optimist de strângere a rândurilor, dincolo de liniile partizane, relatează AFP, preluat de AGERPRES.

De la lupta împotriva schimbării climatice la reforma privind imigrația, trecând prin tragedii ''rușinoase'' provocate de un sistem de sănătate inegal, Klobuchar (58 de ani), senatoare de Minnesota, nu a ezitat să facă o puternică pledoarie pe teme profund polarizante în SUA.

''În prima zi'' a unei președinții Klobuchar, ''țara noastră se va alătura acordului internațional privind climatul'', a declarat senatoarea democrată în aplauzele mulțimii, pe o vreme cu ninsoare, cu temperaturi sub minus 10 grade Celsius, la Minneapolis.

Actualul președinte, republicanul Donald Trump, a retras SUA din Acordul de la Paris.

''Sentimentul de unire se fracturează în rândul națiunii noastre, subminată de natura meschină și vicioasă a politicienilor noștri'', a afirmat senatoarea, considerată a fi mai spre centru față de alți candidați democrați înscriși deja în cursă.

Susținând dreptul la avort, ea nu a ezitat să-l critice puternic pe Donald Trump.

Liderul de la Casa Albă a ironizat-o imediat pe Klobuchar pe Twitter. ''Amy Klobuchar a anunțat că ea candidează la președinție, vorbind cu mândrie și luptând împotriva încălzirii climatice în plin viscol și temperaturi glaciale'', a scris Trump, reiterându-și opinia, fără o bază științifică, potrivit căreia vremea rece este o realitate care contestă încălzirea climatică.

''Prost moment. Spre finalul discursului său, ea avea aerul unui om (femeie) de zăpadă '' a conchis Trump.

Cunoscută pentru manierele sale fără pretenții, Amy Klobuchar a fost în mod larg realeasă pentru un al treilea mandat în noiembrie 2018 în Minnesota, unde este foarte populară, inclusiv în bastioanele miniere, care au basculat în favoarea lui Trump în 2016, ceea ce reprezintă un atu de greutate față de actualii săi concurenți democrați.

Cu un an până la alegerile primare pentru prezidențialele din 2020, Amy Klobuchar intră pe un teren deja ocupat de către circa zece candidați.

Ei reprezintă o diversitate inedită, cu un număr record de femei - trei senatoare și o membră a Camerei Reprezentanților -, doi candidați de culoare, un hispanic și alții. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,1 m/s
Tue
12
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
15

Curs oficial BNM 25 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.2923 -0.2119
USD 17.6937 -0.0608
RON 3.9835 -0.0437
UAH 0.6623 -0.0017
RUB 0.2465 -0.0042
Arhivă Radio Chișinău